Tisdag och Vacqueyras

Ibland blir svensken chockerad om man pratar om alkohol och vardagar i samma andetag. Alkohol ska ju intas i STORA kvantiteter under kort tid och alltid på en fredag eller lördag. Att begripa ekvationen att ett köp av en flaska vin inte nödvändningsvis bara ska ge någon typ av underhållning till en person utan kanske till och flera. Tanken att ha måltiden som det viktigaste, mest centrala händele under dagen då man pratar, disskuterar och har trevlig med varandra bör tas på största allvar. Jag tycker man borde dela en flaska vin med sina vänner och bekanta flera dagar i veckan. Det är viktigt att bryta det barbariska kulturoket och lära sig att njuta av alkoholhaltiga drycker utan att spendera resten av aftonen i ...... övningar på toaletten, i polisens övernattningsceller eller i sin egen skam- kort och gott.
Som den civiliserade europé som jag försöker vara så avnjöt jag i går afton ett glas enkel Vacqueyras med mina vänner.

Les Hauts du Castellas "Selection Barrique", Vacqueyras 2006
Det senaste åren har en stor attitydsförändring skett bland det "vanliga" vinkonsumenterna när det gäller Franska viner. Innan var det för dyra och för sura. Dessutom hade man inte glömt bojkotten mot franska viner som skedde 1995. Idag kan vi hitta massor av trevliga fransoser från spännande små kommuner. Sammtidigt som Bordeaux slår alla rekord i idioti med sin sinnessjuka prissättning på 2005:orna kan man hitta väldigt prisvärda viner från andra delar av landet. Vacqueyras är ett lysande exempel på detta, ett stenkast nordöst om det mer kända Châteauneuf-du-Pape sjunker priserna markant och chansen att hitta guldkorn är riktigt bra. Lättare på plats än på Systembolaget så klart!
Mogna plommon och något utvecklad frukt samsas med en tydlig kryddighet, rostat kaffe, fat och lite rökta charkuterier. Vinet består av 70% Grenache, 25% Syrah och 5%Mourvèdre, men det är klart tydligast Syrah-tonerna som dominerar i doften. Smaken är liksom i doften dominerande av plommon, fat och en lätt pepprighet. Man hittar även lite torkade fikon och choklad. En bra syra håller uppe vinet och tanninerna är bra balanserade. Ett trevligt vardagsvin som gör sig utmärkt till ett trevligt långkok (som vi gillar väldigt mycket här på bloggen, om ni nu råkat missa detta...), en trevlig viltstek eller min till dagen italieninspirerad ragu.
82 MDP

//M

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0