Trevlig afton med Sydafrika i Fokus

Ibland missar man det riktigt viktig mötena med människor för man vill hela tiden ha mer av allt- mer folk, mer mat, mer dryck, mer,mer,mer. Speciellt vi svenskar som ser det lite som tabu att umgås med alkohol i måttliga mängder under veckodagarna. Istället bör man vara kalas hela helgen så man med skam i sinnet, troget marcherande till arbetsplatsen på måndagmorgon. Ibland kan man faktiskt nöja sig med ett gott glas, lite goda ostar och charketurier, bra musik och en riktigt god vän som dessutom har haft den goda smaken att precis kommit hem från sydarika med vin i resväskan.

Waterford Estate Cabernet Sauvignon 2006, 13,5%
Druvtypisk "cabbe" med kompakt doft av björnbär, svartavinbär, kaffe, choklad, ceder, örter och fat. En viss sydafrikans rökighet viss också att finna, men det som imponerar mest är en klart solvarm terroirkänsla i doften. Vinet är fortfarande ung och kommer kanske inte vinna nämndvärt på lagring, därför kan man ge den runt en timmes luftning i karaff. Smaken är fruktdominerande med vissa fatinslag (att man andvänder 30% nya fat och att vinet ligger på 17 månader känns tydligt). Tanninerna är unga, men mjuknar snabbt av, vinet känns elegant och svalt. Jag blev possitivt överraskad av detta vin som jag faktiskt inte provat innan. Med kompakt kraft i bra balans mellan fat, syra, tanniner och frukt så har vinmakaren på Waterford, Kevin Arnold gjort ett riktigt bra vin som enligt mig imponerar mer än deras toppviner.
87 MDP

Waterford Family Reserve, 16%

Sött senskördat vitt vin på 50% Muscat de Alexandrie, 10% Sauvignon Blanc och 40% Chenin Blanc. En vacker gyllene guldfärgad dryck skvimper ned i glaset och dofter med torkade persikor, lössnus, citrus och fläder letar sig upp genom näsan. Doften är väldigt inbjudande precis som Waterfords Cabernet. Smaken är balanserad med bra syra som piggar upp upplevelsen, precis som i doften så domminerar persikor, citrus och fläder. En drömsk flykt till en veranda i ett varmt klimat (kanske Sydafrika t.o.m) med en god dessert innehållandes bla. jordgubbar bubblar restsamt upp i huvudet och jag lyssnar vidare på min väns upprymda samtal om vinerier, vinmakare och Sydafrika.
85 MDP

Slutligen måste jag uppmuntra alla läsare till att besöka så många producenter som möjligt, speciellt om man råkar ha vägarna förbi. Om man inte har varit där så förstår man faktiskt ingenting, hur mycket man än läser. Man måste inandas luften, doftat på jordmånen och träffat människorna för att verkligen kunna förstå en produkt som är skapad av kärlek och gott hantverk. Dessutom finns det inget finare än att se någons ögon lysa för att dom sett och uppplevt något riktigt vackert. Tack så mycket för det Robban!

Kommentarer
Postat av: bubs

Nästan en månad utan uppdatering. Vad är detta?

2009-02-22 @ 19:07:00
Postat av: M

Sorry, vi har nog jobbat lite för mkt tror jag... vi e på gång igen nu i alla fall

2009-02-23 @ 20:57:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0