Husmanskost & drömmar om det södra Frankrike

Sista vanliga dagen på detta året, imorgon är det 2009, nya tag, nya löften & desto viktigare nya årgångar.

Dagen ägnades åt inredningsshopping på Ikea, köbrottning på systemet, frisyrbeundran samt husmanskost som kvällsmat.


Medan vår egen kock Ivan kokte in päronen till nyårsdesserten passade jag på att använda den sista biten roulad på den underbara grisen/vildsvinet uppfött hos Lillehemsgrisar. Sötpotatis på låg temperatur, senap & salvia fick ett leende i gensvar.

Mest för att ha en anledning till att öppna ett spännande vin, en gåva från vår egen Gudfar Uffe, ibland behöver man någon som varit med lite längre som kan ta ett nacksving, dra en i öronen eller bara plocka ner en på jorden när appellationerna blir för svåra eller druvsammansättningen slår knutar på tungan .


Vinet som absolut inte kunde vänta in att klockorna skall ringa in 2009 utan passade som en perfekt avslutning på 2008 kommer ifrån en sydfransk kommun som heter Collioure, längst ner där Frankrike övergår i Spanien vid Pyrénéernas fot ligger Collioure hand i hand med det betydligt mer kända Banyuls, vid den gamla fiskebyn har man nu vaknat upp & producerar smakrika, solvärmda viner med både elegans & finess i bästa fall.

Precis som i många av grannkommunerna så är Grenache den stora druvan, även om de solstekta terrasserna tillsammans med de svalkande briserna från havet är optimalt  för den kinkiga Mourvedren.

Enligt en klassiskt talesätt så vill Mourvedren ha ansiktet i den heta solen & fötterna i vatten - vilket är exakt vad den får i Collioure.


Cuvée d´Octobre , Domaine du Traginer , Collioure , Frankrike

  

Druvblenden på 50% Grenache, 20% Carignan, 20% Mourvedre & 10% Carignan slumrar in 14 månader på fransk ek och tack vare ett lågt skördeuttag skapas ett härligt varmt vin med kombination utav smaklig torkad frukt såsom fikon, plommon, fräscha röda vinbär & inslag av lakrits.

 Trots sitt varma klimat finns en läcker syra som tillsammans med sköna ros & violnyanser avslutar denna trevliga bekantskap.

Skulle mycket väl kunna tänka mig att avnjuta ett långkok eller någon god ost till detta utsökta vin.


90 MDP

  

Lagade lite sen kvällsmat, min tolkning på klassisk husmanskost slutade med skånsk blodkorv, sallad på spetskål, schallotenlök & vinägerfläsk till det rårörda lingon & lågtempererad panchetta ( tack Ivan för tipset ang. vinägerfläsk, det vart svingott ).


Eftersom vinet redan vart öppnat & vid detta lag fått cirka en timmes luft så vart det givet till maten, även om nyfikenheten och det sunda förnuftet sade en god humlad öl.


Sierra Nevada Pale Ale - Kalifornien

  

1981 grundades bryggeriet i Chico - Kalifornien av hembryggarna Ken Grossman och Paul Camusi, på den tiden väldigt småskaligt & innovativa i sin bryggning, idag en av de största & mest namnkunniga.

Trots det har de vunnit min kärlek & på något viss vill jag tacka dem för en del av mitt stora ölintresse, det var någonstans här man insåg eller i alla fall fick en aha upplevelse av olika mångfall på smaker & dofter som finns i de olika godbitar. Givetvis är det deras Sierra Nevada Pale Ale som någon introducerade mig till.

Jag minns en annan episod där jag nykär i öl hade tagit mig ner till Bishop & såg två herrar stå vid baren, i ett glatt samtal klunkandes på just denna Cascade ale.

Nykär som jag var trodde jag att jag ägde världen och berättade glatt för herrarna hur kul jag tyckte det var att de drack mitt favoritöl, hur kul dessutom att de kände till den & provade någonting annorlunda som dessutom smakade betydligt bättre.


Ridå ner när det var självaste Håkan Engström & hans höger hand Benny Mårtensson som jag samtalat med, hur kunde jag få reda på det ? Direkt hemma slog jag upp min nattlektyr En Ölbok skriven av mannen jag nyss träffat på Bishop.

Boken är än idag den mest lästa ölbok i detta hem & rekommenderas skarpt till alla som gillar att stoppa näsan i glaset.


Som ett sällskapssjukt cirkuslejon letar den upp sin publik, den vill synas visa att den kan & gör det bra.

Väldigt attraktiv med sina citrus, aprikostoner som är så sköna & karaktäristiska för Cascadehumlen, trivsam beska & god eftersmak, en genuin amerikanske ale som man går tillbaka till om & om igen.

När man har provat igenom ett & annat i ölväg, är man kanske inte så imponerad längre, men den fyller definitivt sin funktion i samhället.


87 MDP


Igår köpte min älskling en försenad julklapp till huset en radio som kopplar upp sig mot världens radiokanaler, vilket gör att man har en otroligt stor mängd radio att välja på, spännande världsmusik från Senegal ena minuten, för att lyssna på ryska hockeyreferat andra minuten.

Samtidigt som jag ligger i sängen & skriver detta inlägg, så har jag hittat en ny amerikansk favoritkanal som heter Tears & Beers kan det bli mer passande bakgrundsmusik till goda drycker?


// D

R en vinbaR

En liten avvikare ifrån Ströget & du hittar stjärnkrogen Restaurationen, drivs utav paret Lisbeth & Bo Jacobsen sedan Oktober 1991. Förutom sin underbara mat kan de också stoltsera sig med att ha varit först ut i Danmark med att servera vinmeny till maten.
Ikväll är det dock inte själva restaurangen som ska besökas utan R, parets vinbar precis över gatan.
Liten, spartansk inredning som går i vitt, fåtalet platser & ett vinprovningsrum i källaren.
I Centrum av lokalen finns en gigantisk svart tavla fylld med kråkfötter som visar vilka viner man kan välja bland.
Bakom en liten glasdisk gömmer sig ett 30-tal viner samtliga serveras på glas, väldigt brett spektrum på sortimentet, spännande druvor, trendiga distrikt & småskalighet är några ledord som slår en, skulle nästan gå så långt som att alla viner fyller en funktion & väcker nyfikenhet i mig.

Sauternes Chateau Haut-Grillon ´98

Vi börjar med en välutvecklad Sauternes den underbara välutvecklade färgen skvallrar om några år på nacken, härlig koncentration bildar sirapsliknande tårar som kryper ner längs glaskanten. Lättkaramelliserad honung & blommor tillsammans med gröna marmerladkulor i stor harmoni, en doft jag skulle vilja binda en bukett av.
I all honungsötma finns en del tropiska inslag, nyskuren ananas & mango, det som jag tycker talar mot en del Sauternes är balansen mellan den söta frukten & en uppfriskande syra, i Haut-Grillons fall bär det nästan hela vägen, visst finns syran tillgänglig, men en större del för att bryta ner den enorma sötfruktigheten hade inte varit fel.
Längden sitter även den i en bra stund.
Ett stort vin & väldigt trevligt att få det serverat på glas, en trevlig kompis till den enorma skivan paté av Foie Gras som serverades. 

 90 MDP

2003 Barolo " Arborina " - Mauro Veglio , Piemonte

Jag ska villigt erkänna att jag är svag för den Piemontiska skönheten, jag brukar sjunga i falsett varje gång dessa viner hälls upp, smaskar utan minsta tvång i mig Barbera, får ett fånigt leende av Dolchetto & kan sträcka mig väldigt långt om det finns någon motsträvig Nebbiolo inom räckhåll. Ska faktiskt även ge ett utropstecken för den aromatiska vita druvan Arneis som brukar få mig på fall.
Mauro Veglio blev jag introducerad till av min goda vän Fredrik som i fjol jobbade på Noma tillsammans med Pontus Elofsson en fantastisk Sommelier som driver stjärnkrogen framåt med sina träffsäkra vinval, hursom helst serverade de ett vin av just Mauro Veglio till sin meny & jag hade äran att smaka det storslagna vinet vid något tillfälle.
Arborina är ett av Veglios 4 Crus i Barolo, ligger i kommunen La Morra, 2,5 hektar stort och 10.000 välsmakande flaskor om året produceras av detta vin.
Mörkröd/violettfärgat röda bär som hallon, vinbär, svag doft av kaffe, en underbar fathantering & ett långt fräscht slut gör att vinglaset blit tomt alldeles för snabbt.


91 MDPEtt perfekt vin att skölja ner den utsökta charktallriken, förutom väldigt intressanta viner, riktigt bra priser, litet urval av tilltugg ( dock alldeles utsökta ) ,                 väldigt glatt & personligt bemötande så ställer de även ner oliver, cornichoner & goda grissini .
Den enda plumpen i protokollet, var när jag ställde undan en nyöppnad & sluten röd Bourgogne, när jag skulle avnjuta de sista dropparna & se vad som hade hänt med ungdomen, så hade den flinka damen redan varit framme & städat undan vårt glas. Tur att jag var på oerhört gott humör, annars hade de fått kalla på förstärkning.

Nåväl så fort pulsen hade gått ner hade jag bestämt mig för att se om det vita utbudet var lika fint.
2 halva glas med vitt godis & en trekvart till tåget skulle ta oss tillbaka till Malmö, en perfekt avslutning på en riktigt trevlig juldag Tack så mycket älskling !

2004 Riesling Spätlese Trocken, Schloss Vollrads, Rheingau, Tyskland

Väldigt aptitretande stil med lätt spritsighet & ungdomlig & pigg Riesling som upplevs väldigt ren i sina smaker, honung är den dominerande smaken tillsammans med röda äpplen, eftersmaken visar att det är en egendom som har höga ambitioner som speglas väl i detta utomordentliga vin.

90 MDP
2006 Anjou " Clos des Rouiliers " Roger Leroy , Loire , Frankrike

Druvan Chenin Blanc & jag är mycket goda vänner, en sådan man kan vara ifrån ett bra tag, när man väl återförenas igen känns det som att det var igår .
Man vet var man har varandra, en livslång kärlek !
Detta är verkligen ett skolexemplar av Chenin Blanc, mosiga gula äpplen nertrampade i någon form av glädjedans utförd av Monsieur Roger Leroy en helt ny bekantskap hos mig, ser fram mot att prova fler av hans viner inom kort, ska nog leta reda på ett par goda buteljer & glömma bort i några år, helt övertygad om att det kan vara en stor vinupplevelse.
Äpplen, honung & saffran ger en doft som gör en misstänksam ang restsötma, men det visar sig vara en brutal felmisstanke , finishen är snustorr & ruskigt lång. Riktigt, Riktigt bra hantverk & oerhört druvtypisk , ett glas till tack !

91 MDP

http://www.restaurationen.dk/da/r_vinbar.html

http://www.zityzen.dk/?lan=gb&page=place&placename=r-vinbar&roadname=gammel-mont&roadnum=14&zipname=kobenhavn-k&subpage=pictures

Två gånger Bishop

Jag måste erkänna att jag det senaste veckorna har varit aldeles för lite ute. Som en sönderstressad västerlänning så måste jag skylla på arbete. Men lika betydelsefullt måste väl ändå vädret vara och det kan ju te sig lite märkligt, för det är ju just nu man egentligen vill komma ut till en trevligt gemytlig bar med den där varma stämmningen. Att i trevligt sällskap kunna få avnjuta den där förföriska nebbiolon, stouten eller varför inte en värmande single malt är faktiskt obetalbart. Liknande oaser finns inte att hitta sommartid och dessutom passar många drycker inte alls det varmare sommarklimatet.
Hur som helst har jag faktiskt det senaste dagarna tagit mitt förnuft till fånga och besökt två Bishops Arms i två olika städer- nämligen Lund och Malmö.
Bishops i Lund ligger på St Petri kyrkogata, ett lyckat stenkast från Centralstationen och om jag inte minns helt fel- även i min gamla läroplats Petri Pumpas gamla lokaler (ni som vet bättre får gärna kommentera). Som många andra Bishops Arms runt omkring i vårt avlånga land så är även denna lokal väldigt brittiskt gemytlig. Personalen är mycket trevliga och en skönt okomplicerad avslappnad stämmning finns i lokalen. Så länge är allt mycket trevligt. När man sedan kommer till utbudet så bleknar dock det hela något tyvärr. Whiskysortimentet är som sig bör brett, men jag tycker mig ändå sakna lite extra roliga buteljeringar. Men värst är klart ölsortimentet (för en vanlig dödlig är det självfallet jättebra, men vi är ju dryckesnördar och då hjälper inte jättebra...) vanliga standards från brittska öarna och lite flaskor från de stora i Tyskland, Belgien, staterna och lite annat krafs. Men så hittar jag gästkranen (en tapp som vanligtvis bytas så fort den tar slut till något annat) med;

Hantverksbryggeriets Bödeln IPA från Västerås 5,6%
Detta fem år gamla bryggeri kom som en blixt från ovan för ett par år sedan. Jag gillar Hanverksbryggeriet, de kanske inte tar ut svängarna så fruktansvärt- men de producerar ett brett sortiment av välbryggda, balanserade och felfria (har inte sprungit på mjölksyrebakterier än....ta i trä) öl.
Denna fruktiga IPAn är långt från det värsta jag provat, men den är pigg, balanserad och god. Tydliga inslag av citrus, grape, karamell och torkad frukt.
84 MDP


Efter denna pigga, nästan försommriga upplevelse, tycker bartendern att jag bör prova;

Flying Dog K-9 Cruiser, winter ale från Flying dog Brewery, Colorado USA 6,4%
Det är ju lätt att gilla Flying Dogs oborstade stil, coola presentation av Ralph Steadman och att det står ett citat från 1900-talets kanske bästa journalist, Hunter S Thompsson (good people drink good beer) på flaskan. Flying Dog har stor rockstjärnestatus och det är kul för de gör bra öl också. K-9 är en värmande sak med karamelltoner, söt malt och en bitande humlebeska. Kanske inte det bästa jag druckit från Flying Dog, men relativt rolig.
81 MDP

Vi lämnar Lund och tar oss två dagar framåt, lillejulafton på väg med pågatåget som ta mig ut på landet där jag kommer spendera ett par dagar i total stiltje med familjen, något som jag sett fram emot i flera veckor. Efter 12 timmars arbetsdag i total chaos, med resväskan full med hemgjorda snapsar och god julöl så kan man bara inte kasta sig på tåget utan att stanna på malmös viktigaste oas och önska god jul.
Det är något speciellt med att komma in på Bishop Arms i Malmö, värmen, atmosfären är värmande och lugnande för alla sinnen. Jag vill inte vara lokalpatriotisk i onödan, men frågan är om inte detta är sveriges bästa Bishop!
Jag hade en förhoppning att få prova en kul sak från Närke (som Danne redan nämnt innan), men tyvärr var denna slut. Jag bestämde mig för att göra en "Lund" fast i Malmö...

Julnarren från Hantverksbryggeriet i Västerås 7,0% (på fat)
Provade ju deras Bödeln i Lund så det fick bli deras julöl här. Julnarren är en knäckig, smakrik historia med ett trevlig humle inslag och god balans.
86 MDP

Något som är extra kul med just denna baren är att det oftast finns en liten lista på annat kul som inte syns för de vanliga dödliga (inte för att det är en statshemlighet). Det kan vara att man kör kampanjer på öl från vissa bryggerier, länder osv. Denna gång hade några äldre årgångar av en massa läckerheter hittat sig fram i ljuset från julbrasan. Eftersom jag redan råkat fastna i ett speciellt tema var ju jag tvungen att prova något från Flying Dog....

Gonzo Imperial porter 2005, Flying Dog Brewery Colorado, USA, 7.8%
"Svart som synden"- är alltid en bra början och så börjar också Gonzo. För er som inte har sprungit på inspirationskällan till alla namn på Flying Dogs produkter och undrat över de galna illustrationerna på flaskorna borde masa er till närmsta bibliotek eller spendera 2 minuter och kika på länken nedan.

http://www.stockholmfilmfestival.se/shop/films/information/?films[film]=gonzo_the_life_and_work_of_dr_hunter_s_thompson

Nu när ni lärt er lite nutidshistora ska vi fortsätta med ölen... "Svart som synden" som sagt, tydliga mörkrostade kaffe toner, med inslag av plommon, citruszest och nötter. Smaken är mild och man märker att tre år lagring har dämpat ölen (gjort den mer kultiverad måhända) och den har blivit betydligt bättre balanserad. Kaffe, kola och humle fyller munnen- men den känns lite tam till en början..Men så händer det! Efter en halv minut så kommer den. Kraftiga kaffetoner lägger sig som en röd matta. En fantastisk eftersmak!! Riktigt, riktigt kul. Bästa Gonzon jag provat!
89 MDPEfter denna trevliga bekanskap så får jag återgå till allt julfirande. Jag hopas innerligt att ni har haft en trevlig jul så här långt...och att ni som vanligt dricker gott istället för mycket (i så fall får det vara MYCKET GOTT...)

//M

Cuveé Angelique - En godnattsaga

Överbliven sill från Brummers julbock & några lyckade äggexperiment avnjöts hemma i soffan, humorn stod Jeff Dunham för & glaset plus en bit av golvet fylldes med en god belgisk öl från Brouwerij de Glazen Toren, en helt ny bekantskap för min del.
Den här buteljen är en belgisk dubbel på stadiga 8,3%, den bär namnet Cuvée Angelique, säkerligen efter delägaren på Brogatan här i Malmö & den nyöppnade bistron i Lund ( båda värda besök ) .

Tillbaka till ölen, bryggeriet är en ny historia grundades 11 Nov 2004, ölets hemstad är Erpe-Mere i regionen Aalst.

Nåväl tillbaka till glaset, som det brukar med belgiska vildjäster, skummar det hejvilt när man öppnar flaskan & av någon oförklarig anledning så glömmer jag bort detta faktum, & trasan gör sitt jobb med inkörda rörelser över det nystädade golvet.
Högt vitt skum med härliga citrustoner, koriander & gräsiga aromer högst aptitlig.

Att huset har en Saison i sortimentet förvånar mig inte alls & hustilen känns igen i detta härliga öl som trots sina höga alkoholhalt känns fräsch & välbalanserat apelsinskal, mandariner, koriander med inslag av blåbär & russin ett komplext öl som jag kan tänka mig att avnjuta fler gånger.

Flaskan finns i begränsad upplaga just nu i Sverige, även om den ligger i övre prisklass kan jag varmt rekommendera den, dessutom finns just nu bryggeriets första öl Saison d´Erpe-Mere till försäljning, för stilen en av de främsta i Belgien, har vi dessutom tur får vi en recension av Max inom kort, mannen har nämligen inte kunna hålla sina fingrar ifrån denna godbit.

92 MDP

Klart att produkten blir bra med dessa ansikten


Med dessa ansikten är det inte konstigt att ölet är pålitligt.

http://www.glazentoren.be/

Denis Mortet R.I.P

Man lär så länge man lever, efter att ha klarat av dagens mål ett julklätt tivoli för att komma i form inför stundande tider.
Lyckades jag med hjälp av någon inbyggd GPS hitta till Nimb´s vinotek en fantastisk lokal väldigt nära Hovedbanegaarden. I ett tidigare inlägg beskriver jag att jag provade en dröm från Bourgogne, visserligen en ung dröm men facinerande läcker & välgjord.
Några timmar senare googlar jag mig runt en aning för att fördjupa mig i min nya gunstling & hittar väldigt tråkiga nyheter.

Den otroligt passionerade makaren bakom den fantastiska upplevelsen vi avnjöt finns inte längre.
30:e Januari 2006, 51 år gammal efter en lång depression beslöt han sig för att ta sitt liv.
En perfektionist, idealist vars noggrannhet blev hans slutliga död, han startade med en småskalig verksamhet i Gevrey Chambertin på tidigt 90-tal. Hans viner som reflekterade det minutiösa arbetet i vingården steg snabbt i aktning.
Denis arbetade sig upp till ett respekterar namn som än idag uttalas med stor vördnad, nyligen dessutom utökat sin verksamhet, efter sitt hastiga slut är vingården nu överlämnad åt sin hustru & 25-åriga son.

Just detta vin som vi provade visade sig vara Denis sista årgång någonsin, känns oerhört stort att ha smakat på detta stora vin. Följande text är ett utdrag ur en text hittad på internet, eftersom jag inte hade kunnat formulera mig bättre lånar jag dessa rader .

De flaskor av Mes cinq Terroirs som Systembolaget idag släpper är inte bara en god nyhet, det är en biljett till en av tidernas mest hängivna vinmakares sista föreställning. Eftersom vi själva kan välja tillfället för denna kan Denis leva vidare genom sina viner många år framöver - en tanke som värmer trots hans tragiska slut.

Tyvärr verkar inte det som att årgång 2005 längre finns att tillgå, däremot när jag söker på bolagets hemsida visar det sig att man kan få tag i 3 av hans viner i begränsad upplaga .

97198 2004 Gevrey-Chambertin "Mes Cinq Terroirs"   506:-  4 flaskor kvar i hela landet, samtliga i Malmö
99227 2006 Gevrey-Chambertin                                       557:-  76 flaskor varav 23 i Malmö

96417 2006 Gevrey-Chambertin " Vieilles Vignes "      624:-   44 flaskor varav 12 i Malmö


Varpå de 2 senare då borde vara gjorda utav son & hustru .

Gissa vad jag önskar mig i julklapp ?


Underbara Viner på Glas - Ja tack

Hej kära läsare & ett stort tack att ni fortfarande har kvar vår länk som ett nödvändigt besök i era dagliga rutiner .
Tyvärr har det brustit i våra rutiner & uppdateringarna har varit få trots smakliga drycker har intagits .

En länge planerad resa till Köpenhamn & det julutsmyckade tivolit blev äntligen av, hade planerat det länge med min underbara flickvän, sjukdom, övertid på jobbet har dock satt stopp fram tills i fredags.
Efter en hektiskt lunch ett genuint besök på kafferosteriet ( kommer ett senare inlägg om detta kaffeparadis inom kort ) .

Köpenhamn staden som innehåller allt finns ofta i mina tankar & när jag unnar mig själv någonting roligt att förgylla vardagen med försöker jag alltid hitta någon anledning som tar mig över sundet .
Denna gången vart det alltså tivolit precis vid tågstationen.
Underbart, fantasifullt, utsmyckat, hemtrevligt & juligt vekligen värd ett besök ska göra det till en årlig tradition.
Varm choklad, Ristepölser från Bornholm långsamt grillade över öppen eld, chokladdoppade äpplen & annat julfärgat snask bland snurrande, twistande & lutande karuseller, storbandsorkestrar & jultåg allting bidrar till att man ska komma i julstämning.

Efter att ha förtrollats av tomtar & troll i någon timme, började aptiten göra sig hörd.
Urvalet är stort och man försöker skilja ut guldkornen från turistfällorna.
Namnet Nimb dök upp & vill mig minnas att jag förknippar detta namn i positiv bemärkelse.
När entrévärden gjort sitt & vi belönats med en biljett som visar att vi har full rätt att återvandra in i tivolits förtrollande värld ( man kan nämligen smita in från gatan precis intill Hovedbanegaarden ).

Nimb visar sig vara någonting utöver det vanliga under namnet döljer sig ett Hotell, en lyxbar, en fine-dinning restaurang med tilltalsnamnet Herman, ett brasserie med hög stämning & väldigt öppet kök, en delikatessbutik med eget mejeri, men det som fångar mina ögon är ordet Vinotek.

En trappa senare & vi befinner oss i en stor sal under jorden med stabila träbänkar, stora sällskap under höga skratt, romantiska par & en sjuhelvetes massa strålande viner som är displayade längs med sidoväggarna.
Ett utbud långt utöver det vanliga, med många stora vinslott, biodynamiska producenter & andra högpoängare.
En komplett vinsamling för vinintresserade människor med väldigt stora plånböcker helt enkelt.
Längst fram är arbetsbaren med ett par snygga presentationsflaskor uppställda & bakom glas dagens viner som erbjuds på glas.
Snabbt blev vi visade till ett ledigt bord & presenterade menyerna över vad som var tillgängligt.
Ost, chark, Juletallrikar, inläggningar, pateér, oliver bland de rätt så klassiska tilltuggen.

Sofia & Jag beställde in Juletallriken för 195 Dkr, in kom ett fat med 6 julinspirerade smaker, hemrökt hälleflundra, gravad lax med utsökt senap, hemmagjorda lammkorvar med örtigt sting, en bit perfekt ankbröst med utsökt rödkål ( apelsin & kanel ), 3 perfekt tempererade oster & en sagolik ris a´la Malta med baserad på produkter från Nimb´s egna mejeri. Mycket gott handlag, smaskiga anrättningar & väl värt sina pengar.

2006 Riesling Spätlese - Haart - Mosel-Saar-Ruwer
Till den rökta fisken & gravlaxen försökte jag med en välbalanserad spätlese som harmoniserade väldigt väl mellan tropisk nyskuren frukt, söta honungstoner & uppfräschande syra ett snyggt vin som fungerade helt okej till maten & fick oss på gott humör.

88 MDP

Nu till det tyngre artelleriet, såg redan i ögonvrån på vägen ner att de hade en del tunga pjäser att erbjuda på glas & pekade snällt på 2 glas, vilket jag såg till att få serverade som halvglas för att kunna prova båda, en service som är mycket uppskattad.

2005 Gevrey-Chambertin " Mes Cinq Terroirs" - Denis Mortet - Bourgogne

Serverat en aningen för svalt i en stor kupa, vilket passade oss utmärkt med tanke på att det är ännu ett väldigt ungt vin med framtiden framför sig & bara mår utmärkt av all luft den kommer åt.
Väldigt sluten i öppningsfasen, redan efter ett par minuter börjar öppna upp härliga Pinot Noir aromer.
Efter cirka en halvtimme började vi sippa på den, temeraturen gjorde sitt & vunnit visade upp en oerhört attraktivitet redan på näsan julig med inslag av kanel, mogna jordgubbar, hallon & terroir.
Väldigt  lång, ungdomlig smak, oerhört slank, finessrik & perfekt syra.
Detta vin till ankbrösten var julens bästa kombination so far.
Lämnade vinet i glaset för att följa utvecklingen när vi gick efter 2 timmar höll vinet fortfarande på att veckla upp hela sin prakt, ett vin som jag gärna skulle återvända till årligen för att inte missa när den stoltserar med hela sin register.

95 MDP

2000 Flor de Pingus - Ribera del Duero

Inte varje dag man har möjligheten att prova den här typen av viner 350 Dkr för ett glas ( ett tips är att be om ett halvt glas om man är nyfiken på smaken, men tycker att det är för mycket pengar ) .
Kul att dricka detta vin i just Danmark med tanke på gårdens fanatiska ägare heter Peter Sisseck & är just dansk, studerade vin i Bordeaux & bestämde sig tidigt att bli en extrem vinmakere.
100 % Tempranillo, lagrade i 14 månader i enbart nya franska barriquer.
Vinet är kompakt, stort & inbjuder en till ett stort kramkalas, det låga skördeuttaget ger sig till kännas genom en stor doft av torkade frukter, russin, björnbär, nejlikor .
 Väldigt klassisk spanskt vinhantverk som känns skönt dammigt i glaset, oxiderad frukt med en torr finish, sina 8 års lagring har bara varit till vinets fördel & den här kompisen skulle bara må ännu bättre av att vila ytterliggare några år.

94 MDP

http://www.nimb.dk/ 
Man får gå in under restauranger & sedan vinotek för att hitta fram till vinbaren.

Nördarna tackar Bönderna

Jo, jag vet- detta är en dryckesblogg... men som de flesta vet så kan man ju inte bara dricka, man måste ju äta också. Om man väljer att njuta av goda drycker så borde man ju även intresseras av god mat och bra råvaror.
Därför vill vi gärna tacka för säsongen och önska en fantastiskt god jul & gott nytt år till alla fantastska människor som har arbetat på Bondens egna marknad, Drottningtorget i Malmö.
Dessa eldsjälar har ändrat våra liv det senaste året med underbar kvalitet och sann kärlek till råvarorna.
Råkar det vara så att ni inte besökt marknaden, så borde ni verkligen det!!!
Besök http://www.bondensegen.com

//M

Danne på Bondens egen julmarknad, tillsammans med sin Sofia

Ingen rök utan eld

En runda inom Bishop för att se till att man inte missar för mycket, spanar igenom real ale kranarna & ingenting nytt.
Tar mig förbi ett gäng för att se Närke skylten i ögonvrån, någonting känns inte bekant.
NYHET - Anders Göranssons bästa rököl från Närke, spännande värre & Maja får ordern att hälla upp en liten bägare åt mig.
Samtidigt kommer ölfantasten Tomas med sin magiska Lena förbi på väg mot dörren efter en lyckad söndagseftermiddag, lovhyllningar från Tomas som direkt förknippade ölen med Ardbegs rökighet .
Maja informerade mig att 10% av malten är rökmalt från Mackmyras destilleri dessutom har det smygits i ett & annat enbär.

Närke Kulturbryggeri - Anders Göranssons bästa rököl 6,1%

Tydlig doft av tjära, asfalt, humle & faktiskt härlig skotsk maltwhiskey. Vid liten stund i glaset & några grader till i temperaturen hittar man dofter som får mig att längta efter barndomen & ladugårdens äventyr.
Smaken är faktiskt också helt sagolik, känns genuin och välbalanserad, riktig snygg rökighet med en helt torr finish, inga spår av korvar eller charkuterier som brukar finnas i rököl.
Whisky med kolsyra, viss fruktighet, skorsten & humle som ryms i förpackningen, mellanstor kropp.

92 MDP

Blev glatt överraskad över hur bra ölet var att jag nästan glömde bort över det trevliga iniativet som BIshoparna tagit & ställt fram en lite mysbuffé som folk kunde småplocka lite gott av .
Mer sådant !
Kul att även se krögaren Angelique med sin man unna sig lite fritid & koppla bort det tuffa ägandeskapet i de två krogar som skapar mycket trivsel i området ( Gratulerar Lund som har fått ett nytt kulturcentrum med bra mat, hög social nivå & goda drycker i Brogatan Lund ) .

På vägen ut träffade jag dessutom ett av världens vackraste par, en god jul Marcus & Therese, vi får väl se vem som hinner först.

// D

Men mest av allt önskar jag mig en julöl...


Ja, så börjar min önskelista i år till min ömma moders förtret. I år har det varit extra kul att ha det stora privilegiet att få arbeta med sin hobby och som anställd på ett statligt verk har jag så klart provat allt som släpps ut till den törstande allmännheten. Det senaste åren har ölintresset ökat lavinartat som ni kanske märkt, roligt är att det inte bara är äldre män (som tröttnat på sin fru, eller mer troligt; att hon tröttnat på honom) som intresserar sig för öl- utan många unga killar och tjejer som är genuint intresserade. Som en ständig förkämpe för intresse och kvalitet så tycker jag detta är fantastiskt spännande och lever länge på varje möte jag får ta del av med dessa vackra människor. God smak har ingenting med kön, ras eller klass att göra. Med det sagt ska jag hoppa ner för barikaderna, ner i den mörkt förföriska julölen.

Anchor Christmas Ale  från Anchor Brewing Company, USA
Jag får först och främst säga att  jag är väldigt glad för Anchors produkter, välgjorda och mycket prisvärda- speciellt deras porter som bara kostar 16 kronor på systemet. Men det är ju julöl vi ska prata om... En välkryddad historia med tydliga toner av nejlika, ingefära, kaffe och, och JUL. Anchor Christmas doftar och smakar jul, en trevlig mysig jul.
Man kan köpa den på både 355 cl och 1,5 liters magnum flaskor (som dock är slutsålda på bolaget)
91 MDP

Corsendonk Christmas Ale från Brouwerij Corsendonk, Belgien
"Ingen jul utan Corsendonk!!" 
En liten kär vän som man längtar till varje år. Smakrik, potent perfekt till skinka, rödkål, min pappas senap- herregud vad jag helt plötsligt längtar till jul!
95 MDP

Baladin Noel från Birrificio Baladin, Italien 10%
Kom in på Systembolagets mitt i månadssläppet den 14e november. Det är roligt med alla dessa nya Italienare som har kommmit in från bra kvaliets bryggerier (så att vi slipper att tro att de enda det kan göra i ölväg är Peroni & Moretti). Baladin kommer ifrån Piozzo utanför Torino och har en tydlig belgoispirerad stil (när det gäller de tre som de har släppt än så länge- recensioner på de andra kommer innom kort). Noel är lite som en belgisk trippel med kraftig knäckig toffee doft, lite floral,mot rosenhållet, choklad och en tydlig eldighet. Noel är en tomte som inte smyger genom skorstenen utan sparkar in dörren med mycket smak och alkohol. Så jag blev mer imponerad av de andra sorterna från Baladin, hade inte skadad med lite mer balans.
80 MDP

Fuller’s Old Winter Ale från Fuller Smith & Turner, England
En klassisk engelsk julöl med bra balans karamell och knäck. Enkelt men ganska tråkigt, kanske för jag kanske aldrig kommer bli helt övertygad fanatiker i den lätta alen från den regniga ön i väst.
82 MDP

Hibernation Ale
från Great Divide Brewing Co, USA
Bredbent amerikan med massor av smak av apelskinskal, knäck, torkad frukt, nötter och tydlig amerikansk humlebett. Hiberation är väldigt hustypisk, men om man ska sätta den i relation med mycket annat som kommer från Great Divine så är den kanske inte deras starkaste produkt. Men fortfarande en god, välgjord öl.
88 MDP

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale från Carlsberg, Danmark
Hur ska man ställa sig till Jacobsen-projektet från Carlsberg? När en storproducent som sällan bryr sig om kvalitet vill
få erkännande som microbryggeri och hänga på vågen när det ploppade upp massvis med intressanta producenter i Danmark. Jag vill nästan påstå att jag tyvärr hittar just den där tillrättalagda känslan när jag provar Jacobsen´s öl, saker ligger lite för rätt- som att lyssna på överkvantiserad musik. Trist.
75 MDP

Jämtlands Julöl från Jämtlands Bryggeri AB, Sverige
Varje år säljer den slut, folk är som galna i Jämtlands julöl- den bara måste vara där på julbordet. Därför har den oftast sålt slut långt innan julafton. I år har man dock misslyckats totalt från Jämtlands- ölen saknar karaktär, kraft, känsla, den bara passerar obemärkt förbi. Så nu behöver ni inte ha ont i magen om ni missade den i år.
70 MDP

Meantime Winter Time Winter Warmer från Meantime Brewing Co, England 5,4%
Det har börjat komma in lite mer roliga saker från Meantime de senaste månaderna, vilket är kul- sällan man ser britterna ta ut svängarna. Deras vinter värmare är även den ganska obrittisk (ja,ja vi måste jämnföra med andra britter- inte galna jänkare) man möts direkt av tydliga toner av kinesisk soja och rökt medwurst på doften. Sedan följer en smak av kaffe, charketurier, blockchoklad och en syra som bryter av lite lustigt (har provat ett par olika nu och syran hittar man där varje gång, så det ska väl vara så...) Men som många andra britter är den väldigt kort, trotts alla olika nyanser i ölen.
79 MDP

Midvinternattens Mörker Winter Ale från Sigtuna Brygghus, Sverige 6,2%
Sigtuna bryggeri har aldrig imponerat, trots att jag inte tror att man är så objektiv alltid när man får prova ett Svenskt microbryggeri som är startat av sanna ölentusiaster. Man har alltid varit lite orolig när man provat en Sigtuna produkt. Det var just den känslan som jag hade när jag gick till deras monter på Stockholm Beer & Whisky festival- med en klump i magen (nu måste jag ljuga rakt i ansiktet på dom...) MEN vad händer?! En kolsvart bryggd med massor av kaffe, nötter, kavring, citrus zest- herregud detta är ju riktigt gott!!! (kommer inte ihåg vem jag gav en spontan kram, kanske bara var en stackars förbipasserande). Jag hoppas på mer sådant från Sigtuna. Årets bästa svenska julölssläpp!
92 MDP
 

Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige 6%
Som min kära kollega nämnde i sitt senaste inlägg så har Mysingen varje år varit Nynäshamns kanske svagaste kort. I år har man blivit betydligt bättre- ölen är tydligare i sin utformning, smakerna ligger mer på rätt plats. Julkryddorna som nejlika, knäck, ingefära och apelsin finner man snabbt. Dessutom är Mysingen riktigt trevligt humlad, precis som resten av Nynäshamns produkter. Jag hoppas att Mysingen kommer bli bättre och bättre för varje år.
86 MDP

N’Ice Chouffe från Brasserie d’Achouffe, Belgien
En klassisker har nog Chouffe blivit på alla öltokars julbord, speciellt för sådana som mig som älskar Belgisk öl. Låt inte alkoholhalten skrämma er (man kanske ska vara lite varsam dock så att man inte somnar innan Kalle...), detta kraftpaket av smak paketerar snyggt in samtliga 10% i kaffe, karamell, nötter, apelsin och traditionella julkryddor såsom ingefära, kanel och stjärnanis. Jag vet att vi kommer att ses till jul igen min vän
89 MDP

Nils Oscar Julöl 2008 från Nils Oscar Company AB, Sverige
Microbryggeriet Nils Oscar har ganska nyligen flyttat från Stockholm till Nyköping och flytten märks tydligt- ölen är betydligt renare nu än innan. Några kanske tycker att man tappat lite av personligheten, jag håller dock inte med om detta utan att det faktiskt har varit mycket positivt. Man har också börjat släppa lite roligare brygder som te.x en rökporter samt en coffee stout (ett mycket lyckat sammarbete med kafferosteriet Johan & Nystöm). Deras julöl är en lagringsbar mörk historia med mycket julkaraktär med inslag av stjärnanis, nejlika, ingefära och vörtbröd. Dock kan tyckas att den är lite tråkig, lite för mycket Svenssonjul...
83 MDP

Nisse Julöl från Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige
Jag är ledsen kära läsare men jag gillar inte Slottkällans... Det är ju förbannat oproffsigt kan tyckas, men de har en speciell husstil som jag inte klarar av. Och tro mig- jag har verkligen provat allt som kommit från bryggeriet. Deras julöl ÄR bättre i år (för er som var med på provningen förra året kommer nog ihåg bottenbetygen) men trotts detta klarar jag inte av det! Det finns en speciell ton av orenlighet i deras öl, jag får varje gång samma association till gammal skogssvamp. Kanske bättre att Danne recenserar Slottkällarans bryggeri i framtiden.
10 MDP

Ocean Julöl från Ocean bryggeriet, Sverige (provat på fat, säljs ej på bolaget)
Provade denna öl med min gode vän Ivan på Brogatan efter att Danne tjatat så mycket om den. Jag får väll säga att Ocean än en gång har gjort en trevlig öl, men jag vetikatten om jag tycker det är så mycket julöl. Saknar kryddorna och julkänslan. Ocenan har dock snickrat ihop en mörk öl med snygga rostade toner, enormt bra balans men en kanske lite för kort eftersmak.
86 MDP

Oppigårds Winter Ale från Oppigårds Bryggeri AB, Sverige
Man kan inte vara mer än imponerad av solskenshistorien kring hemvändaren Björn Falkeström fantastiska arbete med bryggeriet i Ingvallsbenning utanför Hedemora. Oppigårds har alltid varit enormt skickliga med sitt arbete med humlen i deras ölsorter och detta gäller även Winter Ale. Beskan ligger perfekt i ölen tillsamman med en trivsam knäckighet från karamellmalten, detta ackompanjeras med julsmaker som apelsinskal, mörkt vörtbröd och timjan.
88 MDP

Petrus Winter från Bavik, Belgien (säljs inte på bolaget)
Jag får väll erkänna mig som något av en Belgo-freak och varje gång man får tillfälle att prova något nytt kul från detta FANTASTISKA land är jag snabbt på tåget att kasta mig över dessa oftast fantastiska kreationer. Denna gången tillsammans med min dryckesbroder och enormt skickliga kockvän Ivan på kulturhaket Brogatan i Malmö. Petrus (inte Ch Petrus då...) kommer i en Champagneflaska med en typisk rolig tomtebild (det finns någon typ av självironi verkar det som, eller kan det bero på dålig konstsmak...).  Bryggeriet Bavik kanske inte är så kända för oss i Sverige, men i Belgien är de kanske mer kända för sin pissiga lager och redan här borde man ju ana oråd... För ca 144 surt förvärvade kronor kommer denna ojuliga bryggd med en tjock pärlande mousse, lite knäck och sen var det slut. "Hallå herr ober Jag vill ha tillbaka mina pengar!!" Alla belgare är inte av godo.
62 MDP

Rudolf Ren Ale
från Dugges Ale & Porterbryggeri, Sverige
Dugges är tveklöst ett av Sveriges absolut bästa bryggerier. Mikael på Dugges har givit oss många trevliga bekantskaper den senaste åren, men på senaste tiden har det legat ett kompakt mörker över vårt favorit bryggeri i Mölndal. Man har nu gjort en rigorös städning av bryggeriet och ska vara på gång igen med nya spännande brygder. Jag vet att det är fler än jag som verkligen håller alla tummar för att Dugges ska komma tillbaka i sin forna glans. Läs gärna mer på: www.ofiltrerat.se
Pga de problem som man har haft på bryggeriet så avstår jag från att betygsätta denna öl.

Samuel Adams Winter Lager från Boston Beer Company, USA
Jaha en lager till jul, kan det vara något? Man vill väll ha mörka mustiga kryddiga saker till julmaten. Nja, det kan ju faktiskt vara lite tufft att avnjuta en heminlagd sill tillsammans med en tuff mustig julöl. Då passar det mycket bättre med en lager (eller bäst med en snaps, men vi kan ju inte bara dricka sånt- då blir det varken Kalle eller klappar). Från bryggeriet i Boston kommer i år en julkryddad lager med tydliga fruktiga toner.
75 MDP

Saint Landelin Spécial Noël från Les Brasseurs de Gayant, Frankrike
Ännu en klassiker som brukar dyka upp i juletid. En fruktig ale från Gayant som ligger i Douai vid Belgiska gränsen, inte långt från Calais. Ni känner säkert redan till La Goudale som finns på bolagets sortiment. När man tänker på Frankrike så är det kanske inte just öl som dyker upp i ens tankar, det fantastiska franska vinerna tar upp all tänkbar plats (och lite till). Det är också väldigt svårt att hitta bra micobryggerier i detta land, vilket jag själv fått erfara när man vill ha en paus i allt vindrickande. Saint Landelin är Frankrikes enda klosteröl, vilket gör den extra spännande. I julversionen hittar man inslag av knäck, apelsin, nejlika och korianderfrö.
79 MDP

St Peter’s Winter Ale från St Peter’s Brewery, England 6,5%
Jag var inte speciellt förtjust i St Peters innan, tyckte det var tråkigt och kort- som en misslyckad date ungefär. För något år sedan åkte jag och Danne till London för att äta på ett par av världens högst rankade restauranger och självfallet provade vi en himla massa öl. Bland det absolut bästa som rann ner i våra ständigt törstande strupar var ett öl från just St Peters. Denna var genialiskt smaksatt med grape (inte som en belgisk fruktöl måste understrykas), sedan dess har jag sakterligen ändrat min uppfattning om detta bryggeri som faktsikt startade 1996 fast man kunnat tro att det var 1696...
Förra året tyckte jag väl att St Peters var sådär, lite för opersonlig och trist. I år har man lyckats betydligt bättre; rostade kaffetoner bildar tilsammans med kavring, salmiak, charketurier och snygg humlebeska en riktigt trevlig julöl med ypperlig balans.
89 MDP

Shepherd Neame Christmas Ale från Shepherd Neame, England
Från jätten Shepherd Neame kommer som vanligt en julöl och den rullar som alla andra år obemärkt förbi. Visst kan det vara bra att Shepherd Neame har 100-tals pubar över hela England och visst är det bättre än Heiniken och Carlsberg, men måste det vara så himla tråkiga? Samma brittsika stil med humlen där, torkad frukt där och "JA just det, nu är det ju jul" så lite ingefära i smaken för att få den sanna engelska julkänslan. Varför dricka trista engelska prylar när det görs mycket intressantare svenska öl?
71 MDP

The Shipyard Longfellow Winter Ale från The Shipyard Brewing Co, USA
Från den lilla nordöstra delstaten Main (samma ställe där nästan alla Stephen Kings romaner utspelar sig) kommer The Shipyard brewing company och de är faktiskt det största microbryggeriet i delstaten. Många av deras öl finns att finna på bra ölpubar samt på bolagets beställningsortiment, Brewers choice har även släppts som tillfällig nyhet för ett tag sedan. Longfellow är enligt dom själva en blandning av barley wine, skottsk ale och porter. En knäckig historia med massor av dadlar, fikon, karamell, ljus choklad och snygg humlebeska. Longfellow är en hyllning till diktaren Henry Wadsworth Longfellow som kom ifån Main och ligger bakom massor av vackra dikter. Så om ni råkar vara lite kultiverade så är det en mycket intressant filur att läsa (och inte bara dricka) om.
90 MDP

Solstice d’hiver från Brasserie Dieu du Ciel, Canada 9,8%
En rolig nyhet från ett av Canadas absolut bästa bryggerier som ligger i Montréal i delstaten Quebec. Dieu du Ciel är inte bara ett bryggeri utan även en pub/brasseri- sådana skulle vi vilja ha fler av i Sverige! Solstice d’hiver betyder vintersolstånd och är en riktigt värmande amerikansk barley wine. Barley wine är den mest  alkoholstarka stilen från Storbritannien och är väldigt vinös, karamellig- oftast lite sötare. Namnet kommer från det gamla kloka romarna som hade den goda smaken att invadera Storbritannien för alldeles för länge sedan. När de upptäckte att vildarna inte drack vin som var gjort på druvor utan malt så blev det helt enkelt barley wine. Att den dessutom omnäms som amerikansk stil av barley wine betyder att humlen dessutom är mer framträdande. Jag är personligen ingen större barley wine entusiast, men dessa Kanadicker har verkligen lyckats! Frågan om det kanske är en av det bästa barley wines som jag provat. Smaker som  torkad frukt, karmell, fudge och god choklad sammanbinder en komplex historia som med läckra humletoner fullständigt inbakar den höga alkoholhalten i en perfekt balans. Den här ölen vill jag dricka när jag frenetisk knäcker nötter på en alldeles för sen julaftons natt.
93 MDP

Tokens Julefröjd från Ölands Gårdsbryggeri, Sverige
Detta öländska microbryggeri har nog Sveriges absolut mest osmakliga hemsida till att börja med, bedöm själva .
 Det är roligt med små familjeägda microbryggerier (det är ju så vi vill ha det), dock har aldrig Ölands Gårdsbryggeri riktigt imponerat tycker jag och tyvärr inte heller här inför julen. Jag uppskattar verkligen deras fruktiga stil som man hittar i Julfröjden; mogna plommon, apelsin, citrus lite ananas och tropisk frukt. När det gäller humlen i ölen så är även den trevlig, MEN det fattas något. Jag vill ha en klarare röd tråd och mindre orenligheter (det är tyvärr alldeles för mycket svettigt omklädningsrum...). Till slut så vill jag vädja till Morgan och Märet "Snälla anställ någon grafisk designer och gör en ny hemsida!".

http://www.storstark.nu/

71 MDP


Tomte Julöl från Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige
Som redan innan nämnt så har jag väldigt svårt för detta bryggeri, så därför en väldigt låg subjektiv poäng
10 MDP

Twelve Days från Hook Norton Brewery, England 5,5%
Detta 150 år gamla bryggeri har vi inte fått dela mycket bekanskap med här i Sverige. Därför är det extra roligt att deras Twelve Days har kommit in på systembolaget lagom till jul. Ett självständigt bryggeri med anrik historia som fortfarande drivs med ånga. Just denna öl är en starkare ale i förhållande till deras andra produkter. Ölet har en mörk inbjudande färg. En doft av nötter, fudge, fikon och lite våt ull. Smaken är klassiskt engelskt, med en snygg balans, nötigheten finner vi även här tilsammans med choklad, mörkrostat kaffe och en elegant sötma. Hoppas innerligt att vi kommer få se mer av detta bryggeri.
87 MDP

Ø God Jul från Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri, Norge
Våra kompromisslösa vänner från Norge gör fantastisk öl. Deras namn är taget från Henrik Ibsens dikt Terje Vigen som beskriver den Engelska blockaden av Norge i början av 1800-talet (rekomenderar starkt att ni läser denna). Bryggarna på Nøgne Ø är både fantastiskt kreativa och en aning galna. Dom har sedan starten 2002 bryggt öl med allt från tång, mandarin, kokos till enbär (och massa andra saker som jag faktiskt i skrivande stund inte kommer på). Man har samarbetat med massor av bryggare från hela världen och dom är tveklöst en av norra europas absolut mest respekterade bryggerier. Så klart blir då också förväntningarna enormt höga, men det klarar galningarna på Nøgne Ø alldeles förträffligt. God Jul är ett kompakt, komplext monster som är fullmatad med julkänsla. Choklad, ingefära, nejlika, pomerans, apelsinskal och kaffe överrumplar en. Det är bara att lyfta på hatten ännu en gång för våra norska vänner.
91 MDP

Ølfabrikken Jule Ale från Ølfabrikken, Danmark
Tyvärr finns det alldeles för lite dansk öl i Sverige, med nästan 100 små microbryggerier så hade man kunnat hoppas på fler julöl än två stycken från våra vänner i syd. Men jag är ändå glad att Ølfabrikken är en av dom två, med en fantastisk slogan som "En fabrik der laver öl" kan det väll inte gå fel? 2007 flyttade man från den gamla fabriken i Tisvildeleje (Nordsjälland) till Roskilde och Gourmetbryggeriet där man samsas om det ganska lilla bryggeriet. Ølfabrikken har en stor bredd på massor av spännande ölsorter och har sedan 2004 bryggt mer än 80 stycken olika sorter. Årets Jule Ale är en välkryddad komplex ale med torkad frukt, aprikos, korianderfrö, vörtbröd, sirap och en trivsam beska. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan förutom att den är väldigt elegant. Jag var väldigt orolig innan jag provat årets julöl från Fabrikken, nu känner jag mig lugn som en filbunke igen.
90 MDP

Så, det var julölen det! Vi kommer säkerligen prova ett par till innan jul ;-)
Innan jag lämnar er denna gång så vill jag påminna er om nyhetssläppet på måndag den 15/12 på alla Systembolagets vinkällarbutiker. Spännande saker kommer från bla. Baladin, Ducato, Herslev och De Dolle Brouwers. Dessutom är det Sverige premiär för Goose Island och Brouwerij De Molen!!!
Jag återkommer på onsdag om dessa!
Jag hoppas ni får en underbar helg med god dryck i lagom dos.

//M

Midnattssynder

Som så många gånger förr smyger jag omvägen förbi Bishop Arms, värmen, doften, sorlet & ljuset som lyser upp det bitande mörkret.
Smyger fram med mössan neddragen för att inte bli igenkänd, halsduken så högt upp att jag knappt kan andas igenom. Den röda mattan utrullad som en sista fälla att snubbla på .
INNE -
Mina vänner Ola & Dennis väntar troget i denna härliga ölkyrka för oss som dyrkar öl.
Det är en av de saker jag tycker är schysst med öl, viljan att sluta upp beställa in ett par olika öl & prova utav varandra på så sätt får man många upplevelser för en liten peng.
Kanske lite jobbigt den första gången men sedan har man samma virus i alla fall.

Ocean Julöl på Cask 5,8% , Mölndal

Eftersom jag alltid kommer sist, så sitter Ola redan med en härlig julöl framför sig, väldigt söta ihop.
Trots att han flätat sina fingrar hårt om glaset lyckas jag med en snabb manöver sno åt mig en klunk.
Som vanligt tycker jag att Ocean grabbarna har lyckats bra i skolan att göra drickbar öl & inte bara extremöl.
Bra & god maltighet, hårt rostad som avger tydliga kaffe & chokladaromer med subtil rökighet, julfruktighet når fram till smaklökarna som smeks av lenheten, tänk er fikon & dadlar som masserar munhålan, kaffe när det närmar sig nedfärd i strupen.
Vi börjar sjunga i kör Jingle Beers, Jingle Beers.............................

92 MDP

Hooky Bitter på Cask 3,6% , Hook Norton , Oxford

Att en öl serveras på Cask eller Real Ale som det heter i folkmun innebär att ölet  fortfarande är levande, man har tillsatt en ny jäst strax innan man tillsluter fatet så att ölet ska efterjäsa & vara vid liv.
I det andra fallet vilket är betydligt vanligare pastöriserar man ölet innan det hamnar i fatet genom att hastigt värma upp brygden & på så sätt ta livet av allting som lever i ölen vilket leder till att ölen klarar transport mycket bättre & kommer inte att förändra sin smak på vägen.

Trots sin väldigt låga alkoholhalt, breder den ut sig i munnen på ett väldigt behagligt vis, bra engelsk öl med fruktig kropp, bra maltighet & en riktigt härlig efterbeska när man svalt ner de ljuva dropparna .
- Ett glas till Marcus tack !

86 MDP

Jag ber Maja att tappa upp en god vinteröl från det mytomspunna bryggeriet i Närke.

Vintermörker 4,9% ( Porter ) - Närkes Kulturbryggeri

Denna öl kallas resten av året för Mörker när de närmar sig jultid byter den skepnad till Vintermörker, här nere i de södra breddgraderna är det ytters sällsynt att stöta på Närkes helgonförklarade öl, måste tacka Bishops egna Maja som genom en god kontakt då & då lyckas skrapa åt sig något gott fat .
Ett stabilt skum som går åt det bruna hållet stannar kvar länge, redan doften avslöjar att H-G ( mästarbryggaren ) som vanligt inte har snålat med humlen. Malten är hårt rostad och beskan möter en samtidigt som ölen når läpparna, kraftig, uppfriskande smak helt i den amerikanska skolan, ökad komplexitet avslöjar Maja genom att berätta för oss att det har använts rikligt utav engelsk, tysk & amerikansk humle. Härliga hantverkare !!!

91 MDP

Mysingen Midvinterbrygd 6,0% - Nynäshamns Ångbryggeri

Personligen har jag ett väldigt stort förtroende för detta bryggeri, verkligen pionjärer inom området & levererar alltid fin kvalitet som dessutom oftast har en husstil som är lätt att känna igen, dvs en röd linje igenom sitt sortiment.
Normalt brukar jag tycka att just denna festiva öl är familjens svarta får, passar bättre i julgransfoten än under granen.
Årets upplaga upplever jag mycket bättre i balans visst är det fortfarande ett kryddpaket , framför allt känner jag mycket kardemumma, vanilj & nejlika men de är inbäddade i maltigheten & humlen på ett mycket bättre vis än tidigare upplagor jag upplevt.
Tomtenissarna har verkligen hjälpt till att slå in allting till ett vackert paket, med ett härligt juligt snöre som jag gärna lägger bredvid de andra klirrande julklapparna under granen.

89 MDP

Nice Chouffe 10% - Brasserie d´Aschouffe

En belgisk strong ale, en bodybuildare bland kvällens öl , lite mer av allt, den klassiska värmande alkohol som bärs upp av en stor maltig kropp insmord med massor av aromatiska humlor. Röd-Mörk brun och kraftig står den mot en i glaset.
Bränt socker, vörtbröd & svaga toner av apelsinskal allt fylls med en honungsötma & en vältajmad finish .
Gillar man belgisk stil så kan man ge sig på denna öl, många andra bör ta ett steg tillbaka & inse vilken fin svensk julöl vi har tur att få serverade i år .

89 MDP

// D

Konsten att förgylla en tisdag

December & Malmö vädret lika varierande som resultat för stadens fotbollslag .
Iväg till jobbet i Västra Hamnen, mörkt, kallt & blåsigt .
Nyöppnade som vi är & finansproblem gör att det inte är skyttetrafik på stadens  krogar .
Som grädde på moset tyckte någon däruppe att jag förtjänade ett migränangrepp, lyckligtvis av det snällare slaget .
Nåväl efter att ha putsat upp det mesta från den framgångsrika lunchen & med inspiration från vinlistan på Sjömagasinet tyckte jag att det var dags att prova en av våra Bourgogne Rouge & se om den höll måttet .

Jean-Jacques Confuron - Nuits Saint Georges " Pinot Noir " 2004

Liten vingård i kommunen Nuits-Saint-Georges, mycket passion & fantastiska hantverksviner .
Detta komplexa Bourgogne, denna kärleksfulla druva & alla myriader av nyanser gör området till ett av de mest svårhanterliga att överblicka.
Eftersom min kunskap är mycket begränsad här är det lätt att det blir ömsom vatten, ömsom vin .
Just ikväll har jag tur att det är just vin .
Stor kupa en skvätt Pinot att fukta ner glasets insida & näsan ner.
Denna ljuvliga doft som går genvägen direkt till smilgroparna, som har en tendens att stanna kvar där & förföra.
Elegant & nästan transperant så att man kan se igenom glaset när man skålar med sin älskade som sitter mitt mot .
Den sköra Pinoten  & dess tunna skal en romans som varar för evigt .
Otroligt balanserad, fin smäcker frukt som smeker gommen, denna härliga syra som fräschar upp tillvaron och är så igenkännande för god Bourgogne.
Detta är vinmakarens inkörningsport, någonstans här man sätter sin standard, här någonstans man ska väcka nyfikenheten i konsumenten, skapa ett merbegär.
En ny spännande bekant för mig & visst blir jag lite kär.
Tog mig inte lång tid att beställa 3 stycken Chambolle-Musigny av JJC

88 MDP

http://www.jjconfuron.com/

// D


India Pale Ale - Värt sin resa

Äntligen lugnt i hemmet - Henrik Levy blir svensken som ska vagga mig till sömns i natt .
Ska dock bättra på min trötthet med en skottsk tolkning av stilen IPA.

India Pale Ale - namnet har en historisk anknytning som så mycket annat härstammar det från England & för att göra en intressant historia kort .
Det stora sättet att skilja öl på är att dela in dem i 2 kärnfamiljer eller metoder att brygga dem på .
Det ena sättet är att kyla ner ölen medans man bryger den , i detta fallet sjunker jästen ner på botten och denna typ kallas Underjäst öl , motsvarande bryggmetod görs vid rumstemperatur då jästen lägger sig på ytan & har samlingsnamnet Överjäst öl eller som man säger på det engelska språket Ale.
En av de fyra ingredienserna vid ölbryggning är malt , beroende på hur hårt man rostar malten ändrar ölet sin färg.
Om man inte rostar den så kraftigt får man ett ljust öl ( på engelska Pale ) .
Vill det sig så väl att man har gjort en ljus öl som man dessutom har låtit jäsa i rumstemperatur, då har man skapat sig en personlig Pale Ale.
För i tiden så var Indien en engelsk koloni & givitvis behövde landsmännen den goda engelska ölen att dricka , problemet var att öl trots sin helighet inte känner sig helt bekväm i att resa , speciellt inte långa sträckor i båt som är veckolånga.
Innan ölen hunnit nå sin destination så har det tappat både sting , koncentration & smak.
Lösning : En förnäm herre med den rätta turen & tidpunkten på sin sida tillsatte en extra dos med humle & höjde alkoholen i sin magiska brygd . De tillsammans stöter bort infektioner & konserverar drycken vilket var en superb lösning för att ölen skulle klara transporten, dessutom mognade dem av värmen under resan runt Afrikas södra udde.
En resa som på den tiden sträckte sig över cirka 4 veckor & en del klimatzoner, ölet som helig last skumpade fritt omkring & tog mycket smak av träet det låg i .
India Pale Ale är nu född.

Brewdog Punk IPA 6% , Aberdeenshire , Skottland

2 stycken tuffa pojkar ( James & Martin ) som inte tvekar på att sticka ut med hakan & producera tuffa öl på gränsen för vad som smakar gott, slutlagringar på exklusiva whiskeyfat en specialitet för att kombinera två av landets största skatter.
Nåväl ölet som roligt nog har släpts på bolaget till ett riktigt trevlig pris en härlig tolkning i den högre skolan .
Nyupphälld visar den ett härligt vitt skum & sköna citrustoner slår mot en , nyskuren tropisk frukt skymtar förbi anar både kiwi , mango , några nyplockade körsbär & även om timmen är sen eller kanske just därför så blundar jag & hittar doften av trädgårdens alldeles egna jordgubbar , dessutom en lång & fräsch finish.
Väldigt god IPA som står för kraft & fräschhet .
Det som är fint & nödvändigt är trots sin höga humlegiv så har den maltighet & alkohol för att precis bära upp den & skapa harmoni & balans .
 
89 MDP

 
 James & Martin som brygger med lika stora delar kärlek som humle .

Deras Punk IPA i fullt dagsljus.Men varför en blogg då?

Jag vet egentligen inte om de e någon som kommer att läsa detta, jag vet ju faktiskt inte vad en blogg är- har ju aldrig läst någon. Men tanken är väll lite att man kan samla alla dryckesprotokoll på ett trevligare sätt än på lappar som man sedan aldrig hittar. Sedan vill ju man vara lite "up to date", hänga med kidsen, kunna säga "jo jag vet, har en blogg själv", inte bli gammal...
Så nu sitter jag som många andra dagar med ett gott glas i min hand i väntan på någon kulinarisk kreation. Och i glaset då? Det är måndag idag så något enkelt tycker väll vi kan vara lämpligt, dessutom lite trevlig gryta med lite franska smaker i som har puttrat i två och en halv timme nu. Lite smörslungad rosenkål och svamp. Enkelt och trevligt en kulen dag i december då mörkret ligger kompakt över provinshuvudstaden Malmö.

Chateau Bouscassé 2005 från Madiran och kändisen Alain Brumont 105 kronor på bolaget.
65% Tannat, 25% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc. 14% alkohol
Fick den blint av min vapendragare Daniel och lade först märke till värmen i doften, gissade på att den låg på ca 14% å det var typ allt jag gissade rätt (får väll skylla på att jag jobbat 12 timmar idag...).
Kompakt frukt, intrigerade fattoner, markerade tanniner och trevlig syra. Syrliga björnbär, läder, lätt vegetal. Märker att det är ett ungt vin, Tannat måste få sin tid även om jag tror att Monsieur Brumont har microoxiderat det en smula.
85 MDP 


Eftersom man aldrig kan komma tomhänt till en middag, så kastade jag med en enkel flaska Languedoc- Roussillon (fortfarande bara måndag, ni vet).
30 minuter senare har en mycket trevlig middag förvandlats till en komplicerad konflikt. Hur kan något sådant ske kan man undra.
Jo när en sk vän och vapendragare väljer att utnyttja sin ödmjuke gäst och inte alls hällde upp mitt vin i dekantern utan något helt annat!!!
Jag ska förbereda snöbollar i frysen, driva upp nässlor i hans dass- nu är det krig!!
// M


Härliga vita fredsflaggor välkomnar oss när vi kör över sista krönet & in i det heliga vinlandet Rioja .
Spanien detta härliga vinland med underbara människor & mångfascinerade viner.
Vilket lyft de har fått på svenska marknaden , äntligen finns det ett stort & brett utbud av härliga spanjorer.
Klassiska Riojer , nytänkande Bierzo eller upptäck hur de ryckt up sig i Navarra .
Max min ständiga vän & ifrågasättare hade som vanligt med sig ett presentvin från modekommunen La Clape i Languedoc-Roussillon säkerligen lika bra & trevligt som Max beskrev det , min tankebana gick därimot att hämnas på Max som för någon vecka sedan fick ett gott skratt när undertecknad & Tor gissat oss fördärvade på ett Nero ´d Avola vin .
Tänkte att minlångtidskokande gryta & all dess arbete förtjänade en klassisk Tempranillo i klassiska kläder, Bodegas Montecillo är det första vin som nådde Sverige ifrån Rioja , de har ett eget tunnbinderi & kvinnlig vinmakerska.
Bodegas grundades 1874 & är därmed Riojas 3:e äldsta vineri .
Denna kväll & gryta delades med deras Gran Reserva från 1996 en gåva från vår vinvän Magnus .

Montecillo Gran Reserva ´96
Mycket karaktär av sina fat som med åldern har rundats av & nu endast ger struktur åt det väl utvecklade liv som i högsta grad vibrerar & är levande .
Torkad frukt , varm örtighet, soltorkade tomater & second hand kläder samsas i glaset & allt bryts av perfekt med en vältajmad syra.
Väldigt gott & en passning till alla som tycker att dagens viner innehåller för mycket ek , undrar hur spännande ett vin som detta hade klarat sitt 12-åriga liv utan ryggrad .
Man kanske istället ska ifrågasätta varför många av vinerna släpps på marknaden som unga embryon & väldigt få når sin fulla potential innan de är uppdruckna.  
Allting har sin tid & plats .
För att göra er som blivit lockade av detta vin en aningen besvikna så har bolaget nu släppt nästa årgång, den fina 2001 . 
87 MDP
// D

När stridslarmet äntligen har tystnat och kaffet serverats tillsammans med lite hembakat är det dax för avec och tilika sängfösare. Det finns ju oftast en dag imorgon och nya drycker att utforska- det är därför en blogg, så man kommer ihåg allt man provat. Eftersom vi inte befinner oss i min sköna residens i Malmös mer resonabla kvarter, utan hos Danne... där Whiskyutbudet är mediokert så får vi snällt hålla godo med en;

Mount Gay XO
(som inte har nått med Pride att göra) från Barbados
Doften är kompakt av choklad, fat, cigarrer, kvarglömda bananer och romrussin.
Det som fascinerar oss är balansen mellan unga och mogna toner, komplexitet med andra ord. En torr, spännande och välbalanserad rom- värt att lägga på minnet! Vi tackar vår dryckesbroder Ivan för bidraget och hoppas att denna kommer med fler!
90 MDP
// M

Ni som har orkat läsa vårt första inlägg, vi gläds med er, utan er alla tacksamma själar kanske det inte blir fler inlägg, det är ni läsare som är morötterna i vårt långkok .

Over and Out // D & M


RSS 2.0