Riecine - gammal är äldst

När Baron Philippe de Rotschild börjar plantera Sangiovese kommer jag att plantera Cabernet Sauvignon - lär John Dunkley ha uttalat sig.

1971 tog John över gården  1973 blev den första årgången som man släppte 1975.

Dunkley var en av nyckelpersonerna när det kom till kvalitetsutveckling i Toscana, total motståndare till att använda franska druvor i sina Chianti Classicos.


1992 handplockade man den unga vinmakaren Sean O´Callaghan, som än idag är anvarig vinmakare på gården, kort därefter avled John Dunkley & vingården såldes vidare till en amerikansk affärsman som hade alldeles för stor kärlek till vin.

Tillsammans gör idag Sean & Gary kompromisslösa viner med mål att göra de bästa Sangiovesebaserade vinerna.

Gårdarna är helt organiskt odlade.

Riecine har väldigt hög status bland de Italienfrälsta vinherrarna.


Riecine är beläget på en av de vackraste platserna i Chianti Classico, på kullarna högt ovanför den lilla staden Gaiole in Chianti. De 10 hektar stora planteringarna ligger i hivudsaken i Gaiole & Montecucco

Riecine anses idag vara en av de bästa egendomarna och mest intressanta i hela Chianti Classico, Sean O'Callaghan har lyckats med bedriften att tilldelas Tre Bicchieri av Gambero Rosso inte mindre än 7 gånger och vinerna hamnar alltid i toppen när det ska poängsättas Chianti Classico och Supertuscans.

Nåväl bara information kan vara tråkigt & nu till vinerna .

2005 Chianti Classico, 100% Sangiovese , 14% alkohol, 20 månaders slutlagring på 1 år gammal fransk ek & en klassisk presentation. Gott saftigt italienskt vin fyllt med solmogna körsbär ( moreller ), välbalanserad med modern ek & schysst eftersmak, örter & en gnytta vanilj ringlar också ner i strupen,tur att de schyssta tanninerna ligger rätt & syran fräschar till slutet. En Chianti klart över medel, en bra start på husets viner.
86 MDP

2004 Chianti Classico Riserva, 100% Sangiovese endast från de bästa lägena på gårdens ursprungsläge i Gaiole, 14,5% alkohol & hela 2 års slutlagring på fransk ek.
Här händer det saker, skulle inte direkt beskriva det som kraftfullare, snarare stramare, elegantare & med större komplexitet. Körsbären har mognat, vaniljtonerna dämpats, en behaglig violton, timjan & en behaglig lakrits urskiljer sig i gommen, återigen en knivskarp syra som skär av vinets frukt i exakt rätt tillfälle för att nästa klunk ska bli en njutning.
Filosofiskt & gott, precis min typ av fint hantverk ifrån ett av Toscanas klassiska kommuner.
90 MDP

2003 " La Gioia ", Vingårdens prestige vin som hela 7 gånger har vunnit 3 glas i Gambero Rosso, årets årgång har skapats med hjälp av frukten till 90% Sangiovese & 10% Merlot, 2 år får vinet ligga på fransk ek, 60% av vinet ligger på ny ek medan 40% ligger på 1 år gamla barriquer.
Här finns det ingen tolerans utan råmaterialet är endast det bästa från samtliga Riecines lägen.
Här är karaffen ett måste, kompakt god körsbärsfrukt, doft av aceton ( Max sluta använd nagellack ). 
De mest mogna, näst intill svarta bigarråerna, otroligt härliga plommontoner, komplexa toner som härleder till tobak, silkiga tanniner & goda syror, dessutom en njutbar längd som gör det till en stor Chianti & defenitivt en upplevelse, måste säga att våra förväntningar inte var de högsta, men oj vad förvånade vi blev, tack för det Sean O´Callaghan
92 MDP

På återseende min pasta är färdig, Parmesanen tempererad & charkuterierna skurna .

// D


RSS 2.0