India Pale Ale - Värt sin resa

Äntligen lugnt i hemmet - Henrik Levy blir svensken som ska vagga mig till sömns i natt .
Ska dock bättra på min trötthet med en skottsk tolkning av stilen IPA.

India Pale Ale - namnet har en historisk anknytning som så mycket annat härstammar det från England & för att göra en intressant historia kort .
Det stora sättet att skilja öl på är att dela in dem i 2 kärnfamiljer eller metoder att brygga dem på .
Det ena sättet är att kyla ner ölen medans man bryger den , i detta fallet sjunker jästen ner på botten och denna typ kallas Underjäst öl , motsvarande bryggmetod görs vid rumstemperatur då jästen lägger sig på ytan & har samlingsnamnet Överjäst öl eller som man säger på det engelska språket Ale.
En av de fyra ingredienserna vid ölbryggning är malt , beroende på hur hårt man rostar malten ändrar ölet sin färg.
Om man inte rostar den så kraftigt får man ett ljust öl ( på engelska Pale ) .
Vill det sig så väl att man har gjort en ljus öl som man dessutom har låtit jäsa i rumstemperatur, då har man skapat sig en personlig Pale Ale.
För i tiden så var Indien en engelsk koloni & givitvis behövde landsmännen den goda engelska ölen att dricka , problemet var att öl trots sin helighet inte känner sig helt bekväm i att resa , speciellt inte långa sträckor i båt som är veckolånga.
Innan ölen hunnit nå sin destination så har det tappat både sting , koncentration & smak.
Lösning : En förnäm herre med den rätta turen & tidpunkten på sin sida tillsatte en extra dos med humle & höjde alkoholen i sin magiska brygd . De tillsammans stöter bort infektioner & konserverar drycken vilket var en superb lösning för att ölen skulle klara transporten, dessutom mognade dem av värmen under resan runt Afrikas södra udde.
En resa som på den tiden sträckte sig över cirka 4 veckor & en del klimatzoner, ölet som helig last skumpade fritt omkring & tog mycket smak av träet det låg i .
India Pale Ale är nu född.

Brewdog Punk IPA 6% , Aberdeenshire , Skottland

2 stycken tuffa pojkar ( James & Martin ) som inte tvekar på att sticka ut med hakan & producera tuffa öl på gränsen för vad som smakar gott, slutlagringar på exklusiva whiskeyfat en specialitet för att kombinera två av landets största skatter.
Nåväl ölet som roligt nog har släpts på bolaget till ett riktigt trevlig pris en härlig tolkning i den högre skolan .
Nyupphälld visar den ett härligt vitt skum & sköna citrustoner slår mot en , nyskuren tropisk frukt skymtar förbi anar både kiwi , mango , några nyplockade körsbär & även om timmen är sen eller kanske just därför så blundar jag & hittar doften av trädgårdens alldeles egna jordgubbar , dessutom en lång & fräsch finish.
Väldigt god IPA som står för kraft & fräschhet .
Det som är fint & nödvändigt är trots sin höga humlegiv så har den maltighet & alkohol för att precis bära upp den & skapa harmoni & balans .
 
89 MDP

 
 James & Martin som brygger med lika stora delar kärlek som humle .

Deras Punk IPA i fullt dagsljus.Kommentarer
Postat av: Ivan

Kärlek och hummle är en härlig kombination men vad säger ni om kombinationen Punk och IPA, oslagbar.

2008-12-10 @ 00:16:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0