Underbara Viner på Glas - Ja tack

Hej kära läsare & ett stort tack att ni fortfarande har kvar vår länk som ett nödvändigt besök i era dagliga rutiner .
Tyvärr har det brustit i våra rutiner & uppdateringarna har varit få trots smakliga drycker har intagits .

En länge planerad resa till Köpenhamn & det julutsmyckade tivolit blev äntligen av, hade planerat det länge med min underbara flickvän, sjukdom, övertid på jobbet har dock satt stopp fram tills i fredags.
Efter en hektiskt lunch ett genuint besök på kafferosteriet ( kommer ett senare inlägg om detta kaffeparadis inom kort ) .

Köpenhamn staden som innehåller allt finns ofta i mina tankar & när jag unnar mig själv någonting roligt att förgylla vardagen med försöker jag alltid hitta någon anledning som tar mig över sundet .
Denna gången vart det alltså tivolit precis vid tågstationen.
Underbart, fantasifullt, utsmyckat, hemtrevligt & juligt vekligen värd ett besök ska göra det till en årlig tradition.
Varm choklad, Ristepölser från Bornholm långsamt grillade över öppen eld, chokladdoppade äpplen & annat julfärgat snask bland snurrande, twistande & lutande karuseller, storbandsorkestrar & jultåg allting bidrar till att man ska komma i julstämning.

Efter att ha förtrollats av tomtar & troll i någon timme, började aptiten göra sig hörd.
Urvalet är stort och man försöker skilja ut guldkornen från turistfällorna.
Namnet Nimb dök upp & vill mig minnas att jag förknippar detta namn i positiv bemärkelse.
När entrévärden gjort sitt & vi belönats med en biljett som visar att vi har full rätt att återvandra in i tivolits förtrollande värld ( man kan nämligen smita in från gatan precis intill Hovedbanegaarden ).

Nimb visar sig vara någonting utöver det vanliga under namnet döljer sig ett Hotell, en lyxbar, en fine-dinning restaurang med tilltalsnamnet Herman, ett brasserie med hög stämning & väldigt öppet kök, en delikatessbutik med eget mejeri, men det som fångar mina ögon är ordet Vinotek.

En trappa senare & vi befinner oss i en stor sal under jorden med stabila träbänkar, stora sällskap under höga skratt, romantiska par & en sjuhelvetes massa strålande viner som är displayade längs med sidoväggarna.
Ett utbud långt utöver det vanliga, med många stora vinslott, biodynamiska producenter & andra högpoängare.
En komplett vinsamling för vinintresserade människor med väldigt stora plånböcker helt enkelt.
Längst fram är arbetsbaren med ett par snygga presentationsflaskor uppställda & bakom glas dagens viner som erbjuds på glas.
Snabbt blev vi visade till ett ledigt bord & presenterade menyerna över vad som var tillgängligt.
Ost, chark, Juletallrikar, inläggningar, pateér, oliver bland de rätt så klassiska tilltuggen.

Sofia & Jag beställde in Juletallriken för 195 Dkr, in kom ett fat med 6 julinspirerade smaker, hemrökt hälleflundra, gravad lax med utsökt senap, hemmagjorda lammkorvar med örtigt sting, en bit perfekt ankbröst med utsökt rödkål ( apelsin & kanel ), 3 perfekt tempererade oster & en sagolik ris a´la Malta med baserad på produkter från Nimb´s egna mejeri. Mycket gott handlag, smaskiga anrättningar & väl värt sina pengar.

2006 Riesling Spätlese - Haart - Mosel-Saar-Ruwer
Till den rökta fisken & gravlaxen försökte jag med en välbalanserad spätlese som harmoniserade väldigt väl mellan tropisk nyskuren frukt, söta honungstoner & uppfräschande syra ett snyggt vin som fungerade helt okej till maten & fick oss på gott humör.

88 MDP

Nu till det tyngre artelleriet, såg redan i ögonvrån på vägen ner att de hade en del tunga pjäser att erbjuda på glas & pekade snällt på 2 glas, vilket jag såg till att få serverade som halvglas för att kunna prova båda, en service som är mycket uppskattad.

2005 Gevrey-Chambertin " Mes Cinq Terroirs" - Denis Mortet - Bourgogne

Serverat en aningen för svalt i en stor kupa, vilket passade oss utmärkt med tanke på att det är ännu ett väldigt ungt vin med framtiden framför sig & bara mår utmärkt av all luft den kommer åt.
Väldigt sluten i öppningsfasen, redan efter ett par minuter börjar öppna upp härliga Pinot Noir aromer.
Efter cirka en halvtimme började vi sippa på den, temeraturen gjorde sitt & vunnit visade upp en oerhört attraktivitet redan på näsan julig med inslag av kanel, mogna jordgubbar, hallon & terroir.
Väldigt  lång, ungdomlig smak, oerhört slank, finessrik & perfekt syra.
Detta vin till ankbrösten var julens bästa kombination so far.
Lämnade vinet i glaset för att följa utvecklingen när vi gick efter 2 timmar höll vinet fortfarande på att veckla upp hela sin prakt, ett vin som jag gärna skulle återvända till årligen för att inte missa när den stoltserar med hela sin register.

95 MDP

2000 Flor de Pingus - Ribera del Duero

Inte varje dag man har möjligheten att prova den här typen av viner 350 Dkr för ett glas ( ett tips är att be om ett halvt glas om man är nyfiken på smaken, men tycker att det är för mycket pengar ) .
Kul att dricka detta vin i just Danmark med tanke på gårdens fanatiska ägare heter Peter Sisseck & är just dansk, studerade vin i Bordeaux & bestämde sig tidigt att bli en extrem vinmakere.
100 % Tempranillo, lagrade i 14 månader i enbart nya franska barriquer.
Vinet är kompakt, stort & inbjuder en till ett stort kramkalas, det låga skördeuttaget ger sig till kännas genom en stor doft av torkade frukter, russin, björnbär, nejlikor .
 Väldigt klassisk spanskt vinhantverk som känns skönt dammigt i glaset, oxiderad frukt med en torr finish, sina 8 års lagring har bara varit till vinets fördel & den här kompisen skulle bara må ännu bättre av att vila ytterliggare några år.

94 MDP

http://www.nimb.dk/ 
Man får gå in under restauranger & sedan vinotek för att hitta fram till vinbaren.

Kommentarer
Postat av: Xam

hmm 100% Tempranillo i flor de pingus....? Kan det verkligen stämma, kanske mer korrekt med 100% Tinto fino.;-)

2008-12-23 @ 07:40:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0