4 tuffingar på samma kväll

Ibland så tänds det ett ljus i mörkret och en hel dag kan plötsligt vända, detta kan bla ske genom att man får finbesök av en viss Danne, med en klirrande väska fylld med kärlek.

Vi började lätt som sig bör med rökig porter från Left Hand;

Left Hand Brewing Co Smoke Jumper, Smoked Imperial Porter 9,9%
Detta amerikanska bryggeri från Colorado har nog de flesta av oss bekantat sig med vid denna tiden, man hittar de ganska ofta ute men även på många tillfälliga släpp på bolaget. Denna gång har man en rökt porter, kanske mer egen kostym än i traditionell Bamberg-stil.
Jag har börjat bli uttråkad på Left Hand´s väldigt personliga husstil som kan vara framträdande ibland, men denna extremchockade oss främst med dess balans som vi absolut inte hade räknat med. Doften är ett snyggt hopkok av rökt chark, choklad, lakrits, vegetalhumle och Left Hands´s hustypiska karameliserade stil med honungsmarinerad våt hund. i smaken dyker humlen upp i snygg balans med bitter choklad, karamell, kaffe och nougat. Längden är medellång och alkoholen sticker aldrig ut. En mycket trevlig början
89 MDP

La Gioia 2003 IGT Toscana
En helt ny bekantskap för mig, så jag överlämmnar det till Danne att introducera er till den producent.

Jag var mycket skeptisk i början till att förstöra en mysig kväll med en Toscan, eftersom jag hade haft en mycket tråkig Toscana provning några dagar innan (kommer snart mina vänner). När det dessutom var 2003 som stod på flaskan blev jag ännu mer tveksam- är det inte dax att försöka glömma bort alla platta sönderkokade Sangiovese druvor som bara smakar körsbärsylt... Men som vi brukar säga "man kan aldrig generalisera något inom dryckernas värld"!
En varm doft slår upp ur glaset där en koncentrerad ton av körsbär och aceton lamslår näsan.

90% Sangovese 10% Merlot

60% på nya fat och 40% på gamla

92 MDP


Pizza Port Hop 15 Ale, 10%

15 årsfirandet av Pizza Port i Solana Beach gjordes 2002 i form an en Dubbel IPA. Speciellt med denna är att tokarna från Californien andvände sig av 15 olika humlesorter som tilsattes varje 15 minut under kokningen. Slutresultatet; ett riktigt humlemonster! Eftersom Hop-15 blev så populär så görs den nuförtiden flera gånger per år, man hittar också den på
12:e plats bland Dubbel IPOR på ratebeer.com
Doften är kraftigt humlad med massor av blommor, grapefrukt, malt och honung.
Att humlen och beskan är främst framträdande när vi sedan provar den kanske inte kommmer som en direkt överraskning. En riktigt tuff gynnare som sitter kvar i gommen i oändligheter.

96 MDP

Mikkeler Beer Geek Brunch, Weasel, 10,9%
Bästa skandinaviska efter Sveriges stolthet Stormaktsportern "Kaggen" är samarbetet mellan Danska Mikkkeller och Norska Nøgne Ø om man får tro de som provat den på ratebeer. Beer Geek Brunch " Weasel " är en Imperial Oatmeal Stout som dessutom är smaksatt med Civet kaffe som är en av världens mest exklusiva kaffesorter. Precis som en annan dyrgrip- Kopi Luwak kaffet (http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak) så har Civetbönorna fått en jäsning i tarmkanalerna på en liten gynnare, i detta fall en vessla. Ca phe chon som man kallar det i sitt hemland Vietnam är en enorm raritet. För er som inte sprungit på något liknande så är proceduren relativt enkel: En kaffeböna äts upp av en liten gnagare, i detta fall en vessla, eftersom själva kärnan eller bönan är så hård kan inte djuret bryta ned denna. Så efter fått åka berg-och-dalbana i det lilla djurets inre hamnar de små kaffebönorna i dess spillning. Sedan plockas bönorna upp av fattiga bönder som sedan säljer dom för småpengar till någon som i ett senare kommer tjäna storkovan. Det mest intressanta under bönans färd är att tarmbakterierna i djuret startar upp en jäsningsprocess i bönan som ger en unik karaktär.
Det är också kaffetonerna som är mest framträdande i The Weasel, men man hittar även massor av choklad, balanserad beska, lätt syra som ser till att den inte blir platt och trist. En av de bästa öl jag någonsin provat måste medges.

97MDP

//M


Kommentarer
Postat av: andersand

Med tanke på hur mycket publicitet Weasel har fått på grund av kaffet så är det tur att det faktiskt smakar gott också. Så är det väll inte riktigt alltid med Mikkeller annars.Hop 15 är alltid god, en ren, våt humledröm och det verkar som att "Port brewing" är på invandring i Sverige. Trillade över deras "High Tide IPA" för ynka 105kr/65cl på "Nya Tröls", billigare än i butiken i kph. Riktigt roligt att se på listan.

2009-02-25 @ 19:24:44
URL: http://www.andersandale.blogspot.com
Postat av: M

Roligt att du håller med. Provade oxå High Tide förra veckan, fantastisk pris!!! Ql oxå att man hittar Mikkellers one hop´s där för bra priser. Roligt att Tröls kommit tillbaka efter en tung jul. Hoppas att vi får in fler roliga amerikaner in på Bolaget snart.

2009-02-25 @ 23:41:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0