Fler vårkänslor

Efter att ha blivit snöad och regnad på i flera månader. Nästan glömt bort vad sol och blå himmel är för något. Lämnat hemmet när det är mörk och efter en lång arbetsdag kommer man hem när det är mörkt igen. Mörkret, denna enkla anledning till skandinavernas kalla temperament och höga självmordsstatistik...
Då kommer solen!
Nästan lite löjligt att ett par solstrålar kan vända allting så lätt, utflykter, picknickar, intressanta möten, framtidsplaner bara väller fram i huvudet på en. Längtan efter de första primörerna....ahhh Sparris... Och så klart vårölen!
Det är nu vi kan ta en paus från alla tungviktare som vi älskat i ett par månader. Inte för att det på något sätt inte är underbart med Nebbiolo och Imperial Stouts, men våren tar oss till nya smaker, nya intryck.
Tack vare solen så var jag bara tvungen att kasta in lite vår öl på en provning igår...

Oppigårds Spring Ale 4,6%
Jag är inte världens mest objektiva källa när det gäller just detta bryggeriet. Jag gillar eldsjälarna, familjen, tänket och att man använder humlen på ett sådan fint sätt. Titta bara vilka typer man använder sig av;
Bitterhumle: Centennial
Smakhumle: Willamette
Aromhumle: EK Goldings, Cascade och Willamette
Torrhumlad med Cascade och East Kent Goldings.
Att man sedan släpper säsongs öl är underbart, något som fler borde sysselsätta sig med.
Spring ale är en engelsk bitter med lite amerikanska drag, men med fortfarande snäll alkoholhalt. Färgen är vackert gyllene, gul brun. När man sedan doftar på den så kommer vårkänslorna snabbt- stor påtagligt humlearomatisk, med massor av blommor, fläder, grape och kåda. Känns väldigt mycket humle, men även väldigt vegetal- precis som att våren bankar på ens dörr. Man upplever ingen tuff beska när man sippar i sig de första centiliterna och det kanske inte är så konstigt när den faktiskt bara ligger på 42 IBU.
Balansen är trevlig och beska ligger kvar i munnen ett litet tag. En perfekt bruksöl som vi brukar kalla det!
81 MDP

//M

Kommentarer
Postat av: Anonym

"Att man sedan släpper säsongs öl är underbart, något som fler borde sysselsätta sig med."Systsembolaget frågar efter 1 säsongsöl. Den som vinner offerten producerar den. För de andra är incitamentet inte lika stort att göra en.

2009-03-05 @ 18:07:40
Postat av: M

men, hela marknaden är väll inte systembolaget...de mest intressanta som finns på marknaden kommer antagligen aldrig komma till systembolaget eftersom det görs i så små kvantiteter. Så alla BORDE göra mer säsongs betonade och unika produkter, sen om Systembolaget bara väljer att släppa en svensk våröl om året så är det väll deras problem. Vi som har ett intresse vet ju sedan länge att man måste leta sig utanför bolaget för att hitta allt annat gott.

2009-03-05 @ 23:42:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0