Husmanskost & drömmar om det södra Frankrike
Sista vanliga dagen på detta året, imorgon är det 2009, nya tag, nya löften & desto viktigare nya årgångar.
Dagen ägnades åt inredningsshopping på Ikea, köbrottning på systemet, frisyrbeundran samt husmanskost som kvällsmat.
Medan vår egen kock Ivan kokte in päronen till nyårsdesserten passade jag på att använda den sista biten roulad på den underbara grisen/vildsvinet uppfött hos Lillehemsgrisar. Sötpotatis på låg temperatur, senap & salvia fick ett leende i gensvar.
Mest för att ha en anledning till att öppna ett spännande vin, en gåva från vår egen Gudfar Uffe, ibland behöver man någon som varit med lite längre som kan ta ett nacksving, dra en i öronen eller bara plocka ner en på jorden när appellationerna blir för svåra eller druvsammansättningen slår knutar på tungan .
Vinet som absolut inte kunde vänta in att klockorna skall ringa in 2009 utan passade som en perfekt avslutning på 2008 kommer ifrån en sydfransk kommun som heter Collioure, längst ner där Frankrike övergår i Spanien vid Pyrénéernas fot ligger Collioure hand i hand med det betydligt mer kända Banyuls, vid den gamla fiskebyn har man nu vaknat upp & producerar smakrika, solvärmda viner med både elegans & finess i bästa fall.
Precis som i många av grannkommunerna så är Grenache den stora druvan, även om de solstekta terrasserna tillsammans med de svalkande briserna från havet är optimalt för den kinkiga Mourvedren.
Enligt en klassiskt talesätt så vill Mourvedren ha ansiktet i den heta solen & fötterna i vatten - vilket är exakt vad den får i Collioure.
Cuvée d´Octobre , Domaine du Traginer , Collioure , Frankrike
Druvblenden på 50% Grenache, 20% Carignan, 20% Mourvedre & 10% Carignan slumrar in 14 månader på fransk ek och tack vare ett lågt skördeuttag skapas ett härligt varmt vin med kombination utav smaklig torkad frukt såsom fikon, plommon, fräscha röda vinbär & inslag av lakrits.
Trots sitt varma klimat finns en läcker syra som tillsammans med sköna ros & violnyanser avslutar denna trevliga bekantskap.
Skulle mycket väl kunna tänka mig att avnjuta ett långkok eller någon god ost till detta utsökta vin.
90 MDP
Lagade lite sen kvällsmat, min tolkning på klassisk husmanskost slutade med skånsk blodkorv, sallad på spetskål, schallotenlök & vinägerfläsk till det rårörda lingon & lågtempererad panchetta ( tack Ivan för tipset ang. vinägerfläsk, det vart svingott ).
Eftersom vinet redan vart öppnat & vid detta lag fått cirka en timmes luft så vart det givet till maten, även om nyfikenheten och det sunda förnuftet sade en god humlad öl.
Sierra Nevada Pale Ale - Kalifornien
1981 grundades bryggeriet i Chico - Kalifornien av hembryggarna Ken Grossman och Paul Camusi, på den tiden väldigt småskaligt & innovativa i sin bryggning, idag en av de största & mest namnkunniga.
Trots det har de vunnit min kärlek & på något viss vill jag tacka dem för en del av mitt stora ölintresse, det var någonstans här man insåg eller i alla fall fick en aha upplevelse av olika mångfall på smaker & dofter som finns i de olika godbitar. Givetvis är det deras Sierra Nevada Pale Ale som någon introducerade mig till.
Jag minns en annan episod där jag nykär i öl hade tagit mig ner till Bishop & såg två herrar stå vid baren, i ett glatt samtal klunkandes på just denna Cascade ale.
Nykär som jag var trodde jag att jag ägde världen och berättade glatt för herrarna hur kul jag tyckte det var att de drack mitt favoritöl, hur kul dessutom att de kände till den & provade någonting annorlunda som dessutom smakade betydligt bättre.
Ridå ner när det var självaste Håkan Engström & hans höger hand Benny Mårtensson som jag samtalat med, hur kunde jag få reda på det ? Direkt hemma slog jag upp min nattlektyr En Ölbok skriven av mannen jag nyss träffat på Bishop.
Boken är än idag den mest lästa ölbok i detta hem & rekommenderas skarpt till alla som gillar att stoppa näsan i glaset.
Som ett sällskapssjukt cirkuslejon letar den upp sin publik, den vill synas visa att den kan & gör det bra.
Väldigt attraktiv med sina citrus, aprikostoner som är så sköna & karaktäristiska för Cascadehumlen, trivsam beska & god eftersmak, en genuin amerikanske ale som man går tillbaka till om & om igen.
När man har provat igenom ett & annat i ölväg, är man kanske inte så imponerad längre, men den fyller definitivt sin funktion i samhället.
87 MDP
Igår köpte min älskling en försenad julklapp till huset en radio som kopplar upp sig mot världens radiokanaler, vilket gör att man har en otroligt stor mängd radio att välja på, spännande världsmusik från Senegal ena minuten, för att lyssna på ryska hockeyreferat andra minuten.
Samtidigt som jag ligger i sängen & skriver detta inlägg, så har jag hittat en ny amerikansk favoritkanal som heter Tears & Beers kan det bli mer passande bakgrundsmusik till goda drycker?
// D