Men mest av allt önskar jag mig en julöl...


Ja, så börjar min önskelista i år till min ömma moders förtret. I år har det varit extra kul att ha det stora privilegiet att få arbeta med sin hobby och som anställd på ett statligt verk har jag så klart provat allt som släpps ut till den törstande allmännheten. Det senaste åren har ölintresset ökat lavinartat som ni kanske märkt, roligt är att det inte bara är äldre män (som tröttnat på sin fru, eller mer troligt; att hon tröttnat på honom) som intresserar sig för öl- utan många unga killar och tjejer som är genuint intresserade. Som en ständig förkämpe för intresse och kvalitet så tycker jag detta är fantastiskt spännande och lever länge på varje möte jag får ta del av med dessa vackra människor. God smak har ingenting med kön, ras eller klass att göra. Med det sagt ska jag hoppa ner för barikaderna, ner i den mörkt förföriska julölen.

Anchor Christmas Ale  från Anchor Brewing Company, USA
Jag får först och främst säga att  jag är väldigt glad för Anchors produkter, välgjorda och mycket prisvärda- speciellt deras porter som bara kostar 16 kronor på systemet. Men det är ju julöl vi ska prata om... En välkryddad historia med tydliga toner av nejlika, ingefära, kaffe och, och JUL. Anchor Christmas doftar och smakar jul, en trevlig mysig jul.
Man kan köpa den på både 355 cl och 1,5 liters magnum flaskor (som dock är slutsålda på bolaget)
91 MDP

Corsendonk Christmas Ale från Brouwerij Corsendonk, Belgien
"Ingen jul utan Corsendonk!!" 
En liten kär vän som man längtar till varje år. Smakrik, potent perfekt till skinka, rödkål, min pappas senap- herregud vad jag helt plötsligt längtar till jul!
95 MDP

Baladin Noel från Birrificio Baladin, Italien 10%
Kom in på Systembolagets mitt i månadssläppet den 14e november. Det är roligt med alla dessa nya Italienare som har kommmit in från bra kvaliets bryggerier (så att vi slipper att tro att de enda det kan göra i ölväg är Peroni & Moretti). Baladin kommer ifrån Piozzo utanför Torino och har en tydlig belgoispirerad stil (när det gäller de tre som de har släppt än så länge- recensioner på de andra kommer innom kort). Noel är lite som en belgisk trippel med kraftig knäckig toffee doft, lite floral,mot rosenhållet, choklad och en tydlig eldighet. Noel är en tomte som inte smyger genom skorstenen utan sparkar in dörren med mycket smak och alkohol. Så jag blev mer imponerad av de andra sorterna från Baladin, hade inte skadad med lite mer balans.
80 MDP

Fuller’s Old Winter Ale från Fuller Smith & Turner, England
En klassisk engelsk julöl med bra balans karamell och knäck. Enkelt men ganska tråkigt, kanske för jag kanske aldrig kommer bli helt övertygad fanatiker i den lätta alen från den regniga ön i väst.
82 MDP

Hibernation Ale
från Great Divide Brewing Co, USA
Bredbent amerikan med massor av smak av apelskinskal, knäck, torkad frukt, nötter och tydlig amerikansk humlebett. Hiberation är väldigt hustypisk, men om man ska sätta den i relation med mycket annat som kommer från Great Divine så är den kanske inte deras starkaste produkt. Men fortfarande en god, välgjord öl.
88 MDP

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale från Carlsberg, Danmark
Hur ska man ställa sig till Jacobsen-projektet från Carlsberg? När en storproducent som sällan bryr sig om kvalitet vill
få erkännande som microbryggeri och hänga på vågen när det ploppade upp massvis med intressanta producenter i Danmark. Jag vill nästan påstå att jag tyvärr hittar just den där tillrättalagda känslan när jag provar Jacobsen´s öl, saker ligger lite för rätt- som att lyssna på överkvantiserad musik. Trist.
75 MDP

Jämtlands Julöl från Jämtlands Bryggeri AB, Sverige
Varje år säljer den slut, folk är som galna i Jämtlands julöl- den bara måste vara där på julbordet. Därför har den oftast sålt slut långt innan julafton. I år har man dock misslyckats totalt från Jämtlands- ölen saknar karaktär, kraft, känsla, den bara passerar obemärkt förbi. Så nu behöver ni inte ha ont i magen om ni missade den i år.
70 MDP

Meantime Winter Time Winter Warmer från Meantime Brewing Co, England 5,4%
Det har börjat komma in lite mer roliga saker från Meantime de senaste månaderna, vilket är kul- sällan man ser britterna ta ut svängarna. Deras vinter värmare är även den ganska obrittisk (ja,ja vi måste jämnföra med andra britter- inte galna jänkare) man möts direkt av tydliga toner av kinesisk soja och rökt medwurst på doften. Sedan följer en smak av kaffe, charketurier, blockchoklad och en syra som bryter av lite lustigt (har provat ett par olika nu och syran hittar man där varje gång, så det ska väl vara så...) Men som många andra britter är den väldigt kort, trotts alla olika nyanser i ölen.
79 MDP

Midvinternattens Mörker Winter Ale från Sigtuna Brygghus, Sverige 6,2%
Sigtuna bryggeri har aldrig imponerat, trots att jag inte tror att man är så objektiv alltid när man får prova ett Svenskt microbryggeri som är startat av sanna ölentusiaster. Man har alltid varit lite orolig när man provat en Sigtuna produkt. Det var just den känslan som jag hade när jag gick till deras monter på Stockholm Beer & Whisky festival- med en klump i magen (nu måste jag ljuga rakt i ansiktet på dom...) MEN vad händer?! En kolsvart bryggd med massor av kaffe, nötter, kavring, citrus zest- herregud detta är ju riktigt gott!!! (kommer inte ihåg vem jag gav en spontan kram, kanske bara var en stackars förbipasserande). Jag hoppas på mer sådant från Sigtuna. Årets bästa svenska julölssläpp!
92 MDP
 

Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige 6%
Som min kära kollega nämnde i sitt senaste inlägg så har Mysingen varje år varit Nynäshamns kanske svagaste kort. I år har man blivit betydligt bättre- ölen är tydligare i sin utformning, smakerna ligger mer på rätt plats. Julkryddorna som nejlika, knäck, ingefära och apelsin finner man snabbt. Dessutom är Mysingen riktigt trevligt humlad, precis som resten av Nynäshamns produkter. Jag hoppas att Mysingen kommer bli bättre och bättre för varje år.
86 MDP

N’Ice Chouffe från Brasserie d’Achouffe, Belgien
En klassisker har nog Chouffe blivit på alla öltokars julbord, speciellt för sådana som mig som älskar Belgisk öl. Låt inte alkoholhalten skrämma er (man kanske ska vara lite varsam dock så att man inte somnar innan Kalle...), detta kraftpaket av smak paketerar snyggt in samtliga 10% i kaffe, karamell, nötter, apelsin och traditionella julkryddor såsom ingefära, kanel och stjärnanis. Jag vet att vi kommer att ses till jul igen min vän
89 MDP

Nils Oscar Julöl 2008 från Nils Oscar Company AB, Sverige
Microbryggeriet Nils Oscar har ganska nyligen flyttat från Stockholm till Nyköping och flytten märks tydligt- ölen är betydligt renare nu än innan. Några kanske tycker att man tappat lite av personligheten, jag håller dock inte med om detta utan att det faktiskt har varit mycket positivt. Man har också börjat släppa lite roligare brygder som te.x en rökporter samt en coffee stout (ett mycket lyckat sammarbete med kafferosteriet Johan & Nystöm). Deras julöl är en lagringsbar mörk historia med mycket julkaraktär med inslag av stjärnanis, nejlika, ingefära och vörtbröd. Dock kan tyckas att den är lite tråkig, lite för mycket Svenssonjul...
83 MDP

Nisse Julöl från Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige
Jag är ledsen kära läsare men jag gillar inte Slottkällans... Det är ju förbannat oproffsigt kan tyckas, men de har en speciell husstil som jag inte klarar av. Och tro mig- jag har verkligen provat allt som kommit från bryggeriet. Deras julöl ÄR bättre i år (för er som var med på provningen förra året kommer nog ihåg bottenbetygen) men trotts detta klarar jag inte av det! Det finns en speciell ton av orenlighet i deras öl, jag får varje gång samma association till gammal skogssvamp. Kanske bättre att Danne recenserar Slottkällarans bryggeri i framtiden.
10 MDP

Ocean Julöl från Ocean bryggeriet, Sverige (provat på fat, säljs ej på bolaget)
Provade denna öl med min gode vän Ivan på Brogatan efter att Danne tjatat så mycket om den. Jag får väll säga att Ocean än en gång har gjort en trevlig öl, men jag vetikatten om jag tycker det är så mycket julöl. Saknar kryddorna och julkänslan. Ocenan har dock snickrat ihop en mörk öl med snygga rostade toner, enormt bra balans men en kanske lite för kort eftersmak.
86 MDP

Oppigårds Winter Ale från Oppigårds Bryggeri AB, Sverige
Man kan inte vara mer än imponerad av solskenshistorien kring hemvändaren Björn Falkeström fantastiska arbete med bryggeriet i Ingvallsbenning utanför Hedemora. Oppigårds har alltid varit enormt skickliga med sitt arbete med humlen i deras ölsorter och detta gäller även Winter Ale. Beskan ligger perfekt i ölen tillsamman med en trivsam knäckighet från karamellmalten, detta ackompanjeras med julsmaker som apelsinskal, mörkt vörtbröd och timjan.
88 MDP

Petrus Winter från Bavik, Belgien (säljs inte på bolaget)
Jag får väll erkänna mig som något av en Belgo-freak och varje gång man får tillfälle att prova något nytt kul från detta FANTASTISKA land är jag snabbt på tåget att kasta mig över dessa oftast fantastiska kreationer. Denna gången tillsammans med min dryckesbroder och enormt skickliga kockvän Ivan på kulturhaket Brogatan i Malmö. Petrus (inte Ch Petrus då...) kommer i en Champagneflaska med en typisk rolig tomtebild (det finns någon typ av självironi verkar det som, eller kan det bero på dålig konstsmak...).  Bryggeriet Bavik kanske inte är så kända för oss i Sverige, men i Belgien är de kanske mer kända för sin pissiga lager och redan här borde man ju ana oråd... För ca 144 surt förvärvade kronor kommer denna ojuliga bryggd med en tjock pärlande mousse, lite knäck och sen var det slut. "Hallå herr ober Jag vill ha tillbaka mina pengar!!" Alla belgare är inte av godo.
62 MDP

Rudolf Ren Ale
från Dugges Ale & Porterbryggeri, Sverige
Dugges är tveklöst ett av Sveriges absolut bästa bryggerier. Mikael på Dugges har givit oss många trevliga bekantskaper den senaste åren, men på senaste tiden har det legat ett kompakt mörker över vårt favorit bryggeri i Mölndal. Man har nu gjort en rigorös städning av bryggeriet och ska vara på gång igen med nya spännande brygder. Jag vet att det är fler än jag som verkligen håller alla tummar för att Dugges ska komma tillbaka i sin forna glans. Läs gärna mer på: www.ofiltrerat.se
Pga de problem som man har haft på bryggeriet så avstår jag från att betygsätta denna öl.

Samuel Adams Winter Lager från Boston Beer Company, USA
Jaha en lager till jul, kan det vara något? Man vill väll ha mörka mustiga kryddiga saker till julmaten. Nja, det kan ju faktiskt vara lite tufft att avnjuta en heminlagd sill tillsammans med en tuff mustig julöl. Då passar det mycket bättre med en lager (eller bäst med en snaps, men vi kan ju inte bara dricka sånt- då blir det varken Kalle eller klappar). Från bryggeriet i Boston kommer i år en julkryddad lager med tydliga fruktiga toner.
75 MDP

Saint Landelin Spécial Noël från Les Brasseurs de Gayant, Frankrike
Ännu en klassiker som brukar dyka upp i juletid. En fruktig ale från Gayant som ligger i Douai vid Belgiska gränsen, inte långt från Calais. Ni känner säkert redan till La Goudale som finns på bolagets sortiment. När man tänker på Frankrike så är det kanske inte just öl som dyker upp i ens tankar, det fantastiska franska vinerna tar upp all tänkbar plats (och lite till). Det är också väldigt svårt att hitta bra micobryggerier i detta land, vilket jag själv fått erfara när man vill ha en paus i allt vindrickande. Saint Landelin är Frankrikes enda klosteröl, vilket gör den extra spännande. I julversionen hittar man inslag av knäck, apelsin, nejlika och korianderfrö.
79 MDP

St Peter’s Winter Ale från St Peter’s Brewery, England 6,5%
Jag var inte speciellt förtjust i St Peters innan, tyckte det var tråkigt och kort- som en misslyckad date ungefär. För något år sedan åkte jag och Danne till London för att äta på ett par av världens högst rankade restauranger och självfallet provade vi en himla massa öl. Bland det absolut bästa som rann ner i våra ständigt törstande strupar var ett öl från just St Peters. Denna var genialiskt smaksatt med grape (inte som en belgisk fruktöl måste understrykas), sedan dess har jag sakterligen ändrat min uppfattning om detta bryggeri som faktsikt startade 1996 fast man kunnat tro att det var 1696...
Förra året tyckte jag väl att St Peters var sådär, lite för opersonlig och trist. I år har man lyckats betydligt bättre; rostade kaffetoner bildar tilsammans med kavring, salmiak, charketurier och snygg humlebeska en riktigt trevlig julöl med ypperlig balans.
89 MDP

Shepherd Neame Christmas Ale från Shepherd Neame, England
Från jätten Shepherd Neame kommer som vanligt en julöl och den rullar som alla andra år obemärkt förbi. Visst kan det vara bra att Shepherd Neame har 100-tals pubar över hela England och visst är det bättre än Heiniken och Carlsberg, men måste det vara så himla tråkiga? Samma brittsika stil med humlen där, torkad frukt där och "JA just det, nu är det ju jul" så lite ingefära i smaken för att få den sanna engelska julkänslan. Varför dricka trista engelska prylar när det görs mycket intressantare svenska öl?
71 MDP

The Shipyard Longfellow Winter Ale från The Shipyard Brewing Co, USA
Från den lilla nordöstra delstaten Main (samma ställe där nästan alla Stephen Kings romaner utspelar sig) kommer The Shipyard brewing company och de är faktiskt det största microbryggeriet i delstaten. Många av deras öl finns att finna på bra ölpubar samt på bolagets beställningsortiment, Brewers choice har även släppts som tillfällig nyhet för ett tag sedan. Longfellow är enligt dom själva en blandning av barley wine, skottsk ale och porter. En knäckig historia med massor av dadlar, fikon, karamell, ljus choklad och snygg humlebeska. Longfellow är en hyllning till diktaren Henry Wadsworth Longfellow som kom ifån Main och ligger bakom massor av vackra dikter. Så om ni råkar vara lite kultiverade så är det en mycket intressant filur att läsa (och inte bara dricka) om.
90 MDP

Solstice d’hiver från Brasserie Dieu du Ciel, Canada 9,8%
En rolig nyhet från ett av Canadas absolut bästa bryggerier som ligger i Montréal i delstaten Quebec. Dieu du Ciel är inte bara ett bryggeri utan även en pub/brasseri- sådana skulle vi vilja ha fler av i Sverige! Solstice d’hiver betyder vintersolstånd och är en riktigt värmande amerikansk barley wine. Barley wine är den mest  alkoholstarka stilen från Storbritannien och är väldigt vinös, karamellig- oftast lite sötare. Namnet kommer från det gamla kloka romarna som hade den goda smaken att invadera Storbritannien för alldeles för länge sedan. När de upptäckte att vildarna inte drack vin som var gjort på druvor utan malt så blev det helt enkelt barley wine. Att den dessutom omnäms som amerikansk stil av barley wine betyder att humlen dessutom är mer framträdande. Jag är personligen ingen större barley wine entusiast, men dessa Kanadicker har verkligen lyckats! Frågan om det kanske är en av det bästa barley wines som jag provat. Smaker som  torkad frukt, karmell, fudge och god choklad sammanbinder en komplex historia som med läckra humletoner fullständigt inbakar den höga alkoholhalten i en perfekt balans. Den här ölen vill jag dricka när jag frenetisk knäcker nötter på en alldeles för sen julaftons natt.
93 MDP

Tokens Julefröjd från Ölands Gårdsbryggeri, Sverige
Detta öländska microbryggeri har nog Sveriges absolut mest osmakliga hemsida till att börja med, bedöm själva .
 Det är roligt med små familjeägda microbryggerier (det är ju så vi vill ha det), dock har aldrig Ölands Gårdsbryggeri riktigt imponerat tycker jag och tyvärr inte heller här inför julen. Jag uppskattar verkligen deras fruktiga stil som man hittar i Julfröjden; mogna plommon, apelsin, citrus lite ananas och tropisk frukt. När det gäller humlen i ölen så är även den trevlig, MEN det fattas något. Jag vill ha en klarare röd tråd och mindre orenligheter (det är tyvärr alldeles för mycket svettigt omklädningsrum...). Till slut så vill jag vädja till Morgan och Märet "Snälla anställ någon grafisk designer och gör en ny hemsida!".

http://www.storstark.nu/

71 MDP


Tomte Julöl från Gamla Slottskällans Bryggeri, Sverige
Som redan innan nämnt så har jag väldigt svårt för detta bryggeri, så därför en väldigt låg subjektiv poäng
10 MDP

Twelve Days från Hook Norton Brewery, England 5,5%
Detta 150 år gamla bryggeri har vi inte fått dela mycket bekanskap med här i Sverige. Därför är det extra roligt att deras Twelve Days har kommit in på systembolaget lagom till jul. Ett självständigt bryggeri med anrik historia som fortfarande drivs med ånga. Just denna öl är en starkare ale i förhållande till deras andra produkter. Ölet har en mörk inbjudande färg. En doft av nötter, fudge, fikon och lite våt ull. Smaken är klassiskt engelskt, med en snygg balans, nötigheten finner vi även här tilsammans med choklad, mörkrostat kaffe och en elegant sötma. Hoppas innerligt att vi kommer få se mer av detta bryggeri.
87 MDP

Ø God Jul från Nøgne Ø det Kompromisslöse Bryggeri, Norge
Våra kompromisslösa vänner från Norge gör fantastisk öl. Deras namn är taget från Henrik Ibsens dikt Terje Vigen som beskriver den Engelska blockaden av Norge i början av 1800-talet (rekomenderar starkt att ni läser denna). Bryggarna på Nøgne Ø är både fantastiskt kreativa och en aning galna. Dom har sedan starten 2002 bryggt öl med allt från tång, mandarin, kokos till enbär (och massa andra saker som jag faktiskt i skrivande stund inte kommer på). Man har samarbetat med massor av bryggare från hela världen och dom är tveklöst en av norra europas absolut mest respekterade bryggerier. Så klart blir då också förväntningarna enormt höga, men det klarar galningarna på Nøgne Ø alldeles förträffligt. God Jul är ett kompakt, komplext monster som är fullmatad med julkänsla. Choklad, ingefära, nejlika, pomerans, apelsinskal och kaffe överrumplar en. Det är bara att lyfta på hatten ännu en gång för våra norska vänner.
91 MDP

Ølfabrikken Jule Ale från Ølfabrikken, Danmark
Tyvärr finns det alldeles för lite dansk öl i Sverige, med nästan 100 små microbryggerier så hade man kunnat hoppas på fler julöl än två stycken från våra vänner i syd. Men jag är ändå glad att Ølfabrikken är en av dom två, med en fantastisk slogan som "En fabrik der laver öl" kan det väll inte gå fel? 2007 flyttade man från den gamla fabriken i Tisvildeleje (Nordsjälland) till Roskilde och Gourmetbryggeriet där man samsas om det ganska lilla bryggeriet. Ølfabrikken har en stor bredd på massor av spännande ölsorter och har sedan 2004 bryggt mer än 80 stycken olika sorter. Årets Jule Ale är en välkryddad komplex ale med torkad frukt, aprikos, korianderfrö, vörtbröd, sirap och en trivsam beska. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan förutom att den är väldigt elegant. Jag var väldigt orolig innan jag provat årets julöl från Fabrikken, nu känner jag mig lugn som en filbunke igen.
90 MDP

Så, det var julölen det! Vi kommer säkerligen prova ett par till innan jul ;-)
Innan jag lämnar er denna gång så vill jag påminna er om nyhetssläppet på måndag den 15/12 på alla Systembolagets vinkällarbutiker. Spännande saker kommer från bla. Baladin, Ducato, Herslev och De Dolle Brouwers. Dessutom är det Sverige premiär för Goose Island och Brouwerij De Molen!!!
Jag återkommer på onsdag om dessa!
Jag hoppas ni får en underbar helg med god dryck i lagom dos.

//M

Kommentarer
Postat av: Svea

Men Max, har du semester eller...............eller e du bara sjukt flink med fingrarna.

Kul läsning btw.

Älskade hälsningar från sensuella Svea....

2008-12-13 @ 22:23:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0